Планински спасители от Дупница сътвориха чудо! Откриха жена, прекарала над 30 часа при -20 градуса

DenNews.bg
20.01.2021
размер на текста:

Планински спасители от Дупница сътвориха чудо, спасявайки 42-годишна кюстендилка, прекарала над 30 часа при -20 градуса в Рила планина.

Оцеляването на жената е истинско чудо, но и по чудо започва операцията по издирването й. В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера видели, че чантите стоят непокътнати пред входа.

Въпреки че нямало подаден сигнал за бедстващ човек, спасителите сами инициирали издирването. Разпитали присъстващите в хижата и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла в понеделник, но не е нощувала при тях.


Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена.

Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу.

Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14.00 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията.

"Има сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко", коментира началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков.

Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла.

След свалянето й пострадалата е била транспортирана в болницата "Пирогов", заради измръзванията.

"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никаква екипировка", коментираха спасители, участвали в акцията. Жената е била облечена абсолютно неподходящо за зимни условия в планината.

Успешната акция е проведена от Божидар Джокин, Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов, Георги Илков и спасителното куче Ектор.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети