2,6 г. затвор за шефа на „Самсунг“ по обвинение в корупция

DenNews.bg
18.01.2021
размер на текста:

Присъда от две години и половина лишаване от свобода получи наследникът и шеф на "Самсунг" Ли Дже-йон по обвинение в корупция, информира АФП.
През последните години голям корупционен скандал разтърси компанията.
Ли Дже-йон, заместник-председател на "Самсунг електроникс", най-голямата компания в света за смартфони и чипове с памет, е признат за виновен по обвинения в корупция и злоупотреби, свързани със скандал, който свали президента на Южна Корея Пак Гън-хе.
Съд в Сеул постанови, че Ли активно е подкупвал и е поискал от президента да използва властта си, за да му помогне да поеме контрола над конгломерата. Пояснява се, че компанията многократно е била замесена в престъпления, без значение от промените в политическата власт.
Ли де факто бе лидер на компанията няколко години, след като баща му се оттегли заради здравословни проблеми. Баща му почина през октомври.
Според експерти присъдата ще създаде лидерски вакуум, който може да засегне важните решения при мащабни инвестиции в бъдеще.
Ли първоначално бе осъден на пет години затвор през 2017 г. след отстраняването на Пак от власт. Апелативен съд отмени присъдата и му наложи условна, но по-късно Върховният съд нареди да се проведе нов процес срещу 52-годишния Ли.
През май 2020 г. Ли направи рядко публично извинение. Той обеща, че децата му няма да заемат топ позиции в компанията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети