Предотвратена е атака срещу платформата за честни и прозрачни избори "Ти броиш"

DenNews.bg
15.01.2021
размер на текста:

Тази седмица електронният формуляр за набиране на застъпници на Демократична България и платформата "Ти броиш" станаха обект на злонамерена атака от лица, които са направили опит да саботират усилията за привличането на 12 000 пазители на вота в изборния ден, съобщиха от коалицията Демократична България. „Имаме сериозни основания да смятаме, че тази атака е резултат от внимателно планирани и координирани действия, за изпълнението на които са вложени значителни ресурси, както и че неправомерно са използвани лични данни на български граждани.
В продължение на няколко дни в платформата бяха регистрирани данни на стотици нищо неподозиращи граждани. Целта вероятно е била както да се претовари работата на екипа ни, така и да предизвика недоволство у хората, чиито данни са били попълнени без тяхното знание и съгласие. Подозираме и
сценарий за дискредитиране на Националната кампания "Ти броиш" и генериране на медиен скандал в удобен за това момент“, се казва в позиция на коалицията и съобщават, че своевременно са взети необходими мерки: променена е използваната форма за по-ефективно блокиране на злонамерени участници и откриване на техните IP адреси; направена е оценка на подадените данни и са изключени всички, които с висока степен на вероятност са злонамерено попълнени; подаден е сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).
КЗЛД има право да поиска информация за IP адресите от доставчика на формата, за да идентифицира източника на информацията.

„Призоваваме нашите политически опоненти да не прибягват до подобни методи в предизборната битка. Наблюдението на изборите е гарантиран от закона процес и опитът за саботирането му е опит за саботиране на демократичността на изборите. Това е опит за дискредитиране на усилията на хиляди български граждани, избрали да станат гарант за честни и свободни избори.
Атаката срещу платформата ни е породена от страх и този страх е основателен.
Обещахме, че няма да се откажем от нашата битка за модерна, правова и демократична България. И ще спазим това обещание. На 4 април - ти броиш!“, казват още от Демократична България.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети