Часовниковата кула в Дупница връща гласа си, кметът подписа договора за ремонт

DenNews.bg
14.01.2021
размер на текста:

На връх 14 януари, Освобождението на Дупница, кметът на общината инж. Методи Чимев подписа договора за ремонт и реставрация на символа на града - Часовниковата кула. Само преди минути договорът пристигна и веднага бе парафиран от инж. Чимев.
"Това е някакъв знак от съдбата. Точно на днешния ден. Този договор го чакахме повече от година и радостното е, че вече е факт. Символът на града ще бъде реставриран и часовниковите стрелки ще продължат да показват часа на нас и на поколенията след нас. Отново ще чуваме заглъхналия звън на историята", коментира инж. Чимев.
Община Дупница е водещ партньор по проекта за финансиране по Трансграничната програма България-Северна Македония с Община Крива Паланка. Зроектното предложение бе входирано преди близо 3 години,. Общата сума на проекта за двете общини е на стойност 459 435,02 евро.
Предвижда се часовниковият механизъм да бъде заменен с нов, а старият механизъм да се запази в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града. Предвижда се монтиране на няколко монокъла, чрез които да се разглежда районът, както и ремонт на външната компрометирана фасада. Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, както ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Община Дупница е съгласувала всички предвидени дейности с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство . Самият район около Часовниковата кула също ще бъде облагороден, ще бъдат изградени алеи и подстъпи за свободен достъп.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети