Старша акушерка от Майчин дом получи първата ваксина на „Модерна“ у нас

DenNews.bg
14.01.2021
размер на текста:

Старшата акушерка в централна реанимация в най-голямата АГ болница в страната - Майчин дом, е първата ваксинирана с препарата на "Модерна" срещу COVID-19 у нас.
В момента София Йорданова отговаря за отделението, където се настаняват пациентките с коронавирусна инфекция.

Първите дози ваксини на „Модерна“ пристигнаха у нас вчера.

Няма разлика в поставянето на ваксината, освен сроковете за поставяне между първата и втората доза, както и съхраняването й, каза пред журналисти Ели Михова, работеща в отделението за лечение на болни с коронавирусна инфекция, която постави ваксината на колежката си София.

По думите на Михова засега като страничен ефект от ваксинирането с препарата на "Пфайзер" се е наблюдавала лека умора.

Имунизацията с втората внесена у нас ваксина срещу коронавируса стартира точно в 8.30 ч. В Майчин дом бяха доставени 100 дози от препарата, като броят на желаещите от персонала да се ваксинират точно с препарата на "Модерна" е 200, а общият брой желаещи ваксина в болницата е 400 души.

"Вече съм много по-спокойна. Смятам, че направих най-добрия избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази организация", каза след ваксинацията Йорданова.

Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

"Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците - оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това", каза още старшата акушерка.

Ваксината на "Модерна" е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на "Пфайзер/Бионтех". Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души. Първата доставка от 2400 дози на ваксината на американската фармацевтична компания пристигна в България вчера.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети