И с високи води водоемите и реките в Дупница и селата не създават проблеми за момента

DenNews.bg
12.01.2021
размер на текста:

Нивата на реките и водоемите в Дупница и селата са в граници, като за момента няма проблемни участъци и преливания. Наложен е постоянен контрол, който в селата е отговорност на кметовете по места, а в града наблюдението се осъществява чрез камерите за видеонаблюдение и обходи на общински служители.


Макар и с високо ниво, за момента река Джерман не създава проблеми. Това се дължи на разчистването и разширяването на коритото й, благодарение на което и с високи води за момента няма участъци, които да са подали или да има преливания.


Няма проблеми и в най-критичната точка по протежението на реката – в района на Рибарника, където при наводненията през декември 2010 г. няколко къщи се оказаха под вода, а семейство бе блокирано на втория етаж на къщата си.

От вчера е предприето контролирано изпускане на водите на езерото в парк „Рила“. За да се избегне преливане, през два шлюза се изпуска контролирано вода.

И все пак проблеми има – в блок №90 в жк „Бистрица“.

Мазетата са се оказали наводнени, пожарната е реагирала за отводняването им, а на място е извършена проверка от страна на Общината.

Припомняме, че заради проблема с наводняване на мазетата още през 2014 г. бе извършено почистване и бе изграден отводнителен канал на близко дере, което именно причинява проблема при обилни валежи.
Най-вероятно ще се наложи изграждане на допълнителен дренаж, които да предпазва блока. Това ще се решава от специалисти.

От Общинска администрация увериха, че наблюдението на водните обекти ще продължи, като обобщена информация се подава два пъти в денонощието до отдел „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" на Държавна агенция Метрологичен и технически контрол.

Към момента до Общината не са подавани и не са установени проблеми с пътищата на територията на община Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети