ФБР: Подкрепящи Тръмп подготвят въоръжени акции в цялата страна

DenNews.bg
12.01.2021
размер на текста:

ФБР е предупредило правоохранителните органи в САЩ, че подкрепящи Доналд Тръмп екстремисти подготвят въоръжени акции в цялата страна, съобщават американските медии.
Според изготвен от ФБР документ, съставен седмица преди атаката срещу Капитолия, радикални групи може да извършат нападения между 16 и 20 януари - не само срещу Конгреса във Вашингтон, но и срещу административни сгради в столиците на другите щати, и да провокират безредици.

Съобщава се, че зад организирането на тези акции стои крайно дясната организация Boogaloo, според която откритото противопоставяне срещу властите е неизбежно. Някои нейни членове смятат, че събитията трябва да се ускорят и да започне конфронтация с правителството, която да прерасне в гражданска война.

Членовете на Boogaloo призовават да се щурмуват държавни институции в деня на инагурацията на победителя в президентските избори Джо Байдън, която ще се състои на 20 януари.

Кореспондентът на ABC Арън Катерски написа в Twitter, че ФБР разполага с информация за въоръжена група, която смята да замине за Вашингтон на 16 януари. Според него, ако бъде предприета стъпка за отстраняване на Тръмп чрез 25-ата поправка в конституцията, ще бъде направен опит за мащабен бунт.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети