И депутатите от БСП искат отцепниците да напуснат парламента

DenNews.bg
30.09.2020
размер на текста:

Народните представители от БСП подкрепиха искането на лидера Корнелия Нинова отцепилите се от парламентарната група на социалистите шестима депутати да напуснат Народното събрание и да освободят място за следващите от листите на левицата.
Нинова обяви това на специален брифинг в парламента заедно с всички народни избраници от група на левицата.
Лидерът на БСП заяви, че мотивите за напускане на Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев и Лало Кирилов не са ценностни, а властови.

"Докато бяха членове на Националния съвет не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея, а сега, когато вече не са на ръководни постове - напускат партията. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на Националния съвет, нямаше да го направят", коментира тя и припомни, че за водачите на тази група оценката я е дала партията с проведения пряк избор за председател на 12 септември.

"Г-н Жаблянов получи 760 гласа от 53 795, а г-н Янков 1117 от 53 795. Мисля, че това е категорична оценка на досегашната им работа, дадена от партията", изтъкна Нинова, цитирана от БТА.
Тя каза още, че това поведение е обидно за десетките хиляди социалисти в страната, които вярват в идеите и членуват в партията.

"Заявката, че оттук нататък ще бъдат независими депутати, за да представляват своите избиратели и да не ги излъжат в очакванията им не отговаря на истината, тъй като организациите от областите, където са избрани за депутати, късно снощи и днес се произнесоха - искат незабавно тези депутати да напуснат и парламента, ако наистина изборът им е въпрос на морал", каза Нинова и допълни, че в момента те не представляват никого, освен себе си.

"Те не са избирани като мажоритарни депутати, те са избирани с листа на БСП, с програмата на БСП и с работата на десетки хиляди социалисти, които са ги направили депутати. Ние сме БСП, никой не е единствено себе си. След като тези социалисти искат да ги оттеглят, след като те вече не споделят ценностите на партията и на програмата, с която са влезли, нямат място в парламента", отсече Нинова.

На въпрос дали има и други, които ще напуснат групата, тя бе категорична, че няма. По думите й така наречената вътрешна опозиция по този начин е показала истинското си лице.
Тя заяви, че няма информация дали отцепниците ще правят друг политически проект, което самите те отрекоха.
На въпрос дали напусналите са външно стимулирани, повечето от червените депутати отговориха заедно: "Да", "Нямаме съмнения".

Припомняме, че редови социалисти поискаха отцепниците да напуснат парламента и партията, а ако не си тръгнат сами, то тогава да бъдат изключени от БСП.

Красимир Янков коментира думите на Нинова, като посочи, че изказването й само доказвало правотата на решението на отцепниците. Той посъветва лидера на БСП да прочете Конституцията и да я спазва.

Шестимата, напуснали ПГ на червените, остават в парламента въпреки искането да напуснат НС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети