Тръмп избягвал плащане на данъци, а за 2016 г. платил само 750 долара

DenNews.bg
28.09.2020
размер на текста:

Американският вестник "Ню Йорк таймс" публикува голям материал за плащаните от президента на САЩ Доналд Тръмп федерални данъци върху доходите. Това се случва седмици преди президентските избори на 3 ноември, когато американският лидер се надява да спечели втори мандат.
АФП синтезира акцентите от данъчните декларации на Тръмп през последните близо 20 г.:
Доналд Тръмп не е плащал федерален данък върху доходите в 11 от 18-те години, които вестникът е прегледал;
През 2017 г., след като става президент на САЩ през 2016 г., Тръмп е платил федерален данък върху доходите в размер само на 750 долара;
Президентът на САЩ е намалил данъчните си сметки чрез възстановяване на данък в размер на 72,9 милиона долара, което е подложено на проверка от Данъчната служба на САЩ;
Много от голф клубовете му губят много пари;
Стотици милиони долари заеми, за които той лично гарантира, скоро ще трябва да се изплатят;
Тръмп е получил данъчни облекчения за местожителство, самолети и 70 000 долара за фризура преди да се появи по телевизията.
Президентът на САЩ ревниво пази информацията за данъчните си декларации и е единственият американски президент в съвременната история, който не ги е правил публично достояние.
Очаква се данъците на Тръмп да бъдат разкрити след президентските избори.

"Ню Йорк таймс" излиза с три ключови пункта:
Тръмп не е много добър в бизнеса;
Тръмп е много добър в избягване плащането на данъци;
Тръмп вероятно е в сериозен конфликт на интереси с чуждестранни сили.

Държавният глава на САЩ е декларирал смайващи загуби в размер на 1,4 милиарда долара от бизнесите си през 2008 г. и 2009 г. Лично е взел заеми за 421 милиона долара, повечето от които трябва да се изплатят в рамките на четири години. Изданието отбелязва, че ако бъде преизбран за държавен глава, кредиторите му ще се окажат в безпрецедентна позиция дали да обявят просрочени задължения на действащ президент.
През първите две години на президентството си Тръмп е получил 73 милиона долара от операции в чужбина, включително 3 милиона от Филипините, 2,3 милиона от Индия и 1 милион от Турция. През 2017 г. той е платил 145 400 долара данъци в Индия и 156 824 долара данъци във Филипините, но само 750 долара в САЩ.
Президентът на САЩ многократно хвали лидерите на Филипините, Индия и Турция.

По време на първия президентски дебат през 2016 г. кандидатът на демократите Хилари Клинтън предположи, че Тръмп не разкрива данъчните си декларации, защото не е плащал федерални данъци. Тогава милиардерът прекъсна Клинтън и отвърна: "Това ме прави умен".

В коментар на статията на „Ню Йорк таймс“ Тръмп обяви, че информацията е "изфабрикувана" и я нарече "фалшива новина". "Плащам големи данъци, и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк", заяви Тръмп, без да дава повече подробности.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети