Репресиите не спират протестите в Беларус, над 100 000 души отново бяха по улиците

DenNews.bg
28.09.2020
размер на текста:

Страхът и репресиите от страна на полиция и армия не спира протестите срещу спорното преизбиране на дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко, наричан Последният диктатор в Европа.
Над 100 000 души излязоха вчера по улиците в Беларус, а цел на протеста бе и символично назначаване на опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановска за президент чрез "народна инаугурация".
В столицата Минск демонстранти скандираха "Света е нашият президент", "Да живее Беларус!" и "Това е нашият град!". Някои демонстранти носеха хартиени корони, за да се присмеят на Лукашенко, който задушаваше опозицията и независимите медии през 26-годишното си управление, отбелязва Асошиейтед прес.
Маскирани мъже в униформи бяха забелязани да атакуват демонстранти в градовете Гомел и Гродно по време на вчерашните протести, белязали 50-ия пореден ден на демонстрации.
В цялата страна снощи са били арестувани близо 200 души, по данни на вътрешното министерство. Но според данни на правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС, броят на задържаните вчера демонстранти е 339 души.
За да попречат на хората да се присъединят към постоянно сменящите се маршрути на протестите властите отново спряха интернета и затвориха станции на метрото.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети