Полицията създаде напрежение на вчерашния общонационален протест

DenNews.bg
23.09.2020
размер на текста:

Решението полицията да не допусне участниците в третия общонационален протест „Велико народно въстание“, който се проведе вчера, до пространството пред Народното събрание създаде напрежение.
Протестът в Деня на независимостта (22 септември) премина сравнително мирно и спокойно, до момента, в който по-голямата част от множеството не тръгна по обичайния маршрут на шествие към "Орлов мост". Кръстовището там и това при Ректората бяха затворени. Но част от протестиращите спряха при старата сграда на Народното събрание.
Още от самото начало на събитието в района около президентството, бул. "Дондуков" и градинката зад Руската църква имаше засилено полицейско присъствие. Когато мнозинството стига до историческата сграда на парламента, част от протестиращите решиха да отидат на поклонение пред Паметника на незнайния войн заради празника и тръгнаха по тротоара от страната на БАН. Те се скупчиха в отсечката между сградата на академията и тази на парламента, като повечето хора бяха в ъгъла пред БАН.
"Пуснете ни" скандираха протестиращите, когато полицията препречи пътя им. Не се разбра защо тази част беше блокирана, но около парламента започнаха да прииждат все повече полицаи. Демонстранти настояваха да преминат нагоре по жълтите павета, а някои казваха, че искат да отидат да се помолят пред храма.

 


На мегафон бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов (който беше арестуван през юли за спиране на метрото, което той направи в знак на протест) питаше полицаите защо ограничават достъпа на граждани. С въпроси се включи и Арман Бабакян - от "Отровното трио", които са сред организаторите на протестите.
На ъгъла пред сградата на БАН се събраха и камерите, и микрофоните на медиите, отразяващи шествието. Пред тях различни хора обясняваха, че искат просто да стигнат до храма и твърдяха, че полицията няма основание да спира това и да блокира този район.
Според Минчо Спасов трябва да има специална заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да бъде ограничен определен път за гражданите. Други протестиращи също започнаха да задават въпроси към кмета, трети викаха срещу полицаите да ги пуснат.
След това в рамките на близо час протестиращите се опитаха да пробият кордона около сградата на Народното събрание на 3-4 пъти, няколко пъти беше мятана и вода, и бутилки. Полицията се увеличаваше и ги изблъскваше.
До по-сериозни сблъсъци не се стигна. Няма потвърждения, че са се включили представители на агитки или провокатори. Според очевидци протестиращите просто са искали да се противопоставят на блокадата и да реагират на полицаите освен с викове и с физически опит да преминат.
Пред "Нова тв", шефът на СДВР Георги Хаджиев заяви, че са имали информация за "лица от профила - ултраси и лица от агитките" и за протеста във вторник вечер, но не потвърди дали са се включили в протеста и в тези сблъсъци. Той ги определи като опит за ескалация на напрежението и че е важно полицаите да запазят спокойствие.


Около 23 часа в района се появи и кметът на Оборище Николай Александров (издигнат от "Демократична България"), който също се опита да говори с полицаите и ги пита защо не направят кордон около Народното събрание и не пуснат през охраняван коридор протестиращите да стигнат, където искат. Той обясни, че е дошъл по собствена инициатива, защото видял, че нещо се случва в неговия район. Александров говори със спокоен тон и застана между първата линия протестиращите и полицаите и на практика влезе в ролята на медиатор.
Малко след 23:30 часа нещата в района утихнаха, а полицаите дори свалиха щитовете и каските си.

МВР не съобщи за задържани при опитите за пробив на блокадата, не бяха видяни и хора, които да са пострадали, информира Дневник.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети