Полицията използва и сълзотворен газ срещу протестиращите, има пострадали и от двете страни

DenNews.bg
02.09.2020
размер на текста:

Над 20 полицейски служители са обгазени на днешния антиправителствен протест. Това съобщи директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев и каза, че освен с домати и яйца протестиращите са хвърляли по служителите на реда и твърди предмети.


На някои от кадрите се вижда, че и полицията, и протестиращите са използвали лютив спрей, както и че протестиращ хвърля бутилка с минерална вода към кордона пред сградата на бившия партиен дом.


"От кадрите, които се виждат, ясно става едно - агресията спрямо полицейски служители ескалира", подчерта Хаджиев и обясни, че заради обгазените полицаи се е наложило да използват средства за лична защита. Директорът на столичната полиция предупреди, че ако положението ескалира допълнително, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства така, както е вменено по Закона за МВР.

 


От полицията призоваха протестиращите да изтеглят жените и децата от техните редици, далеч от полицейския кордон. Сутринта бе съобщено и че някои от протестиращите са успели да отнемат част от полицейското оборудване (щит на служител на жандармерията), а други са направили импровизирани заграждения от инвалидни колички.

 

"Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на гражданите и изразяваме надежда, че хората ще се вслушат в призива ни, за да се намали напрежението пред Народното събрание и да се запази гражданския мир. Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране. По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите, включително бе използван и газ", каза Хаджиев. По думите му, това е била причината на първа линия да излязат полицаи с каски.


"Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани - за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили", обясни още директорът на СДВР.

Служител на жандармерията е пострадал след удар в областта на главата. Откаран е в болница за скенер и оказване на медицинска помощ.

От кадри на живи излъчвания във Фесбук обаче се вижда, че сред протестиращите също има пострадали. По неофициални данни има още десетки арестувани, като сред тях е съпредседателят на Демократична Българя Борислав Сандов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети