Депутатите от ГЕРБ посрещнаха с викове президента и демонстративно напуснаха зала преди речта му

DenNews.bg
02.09.2020
размер на текста:

"И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка". Така започна речта си пред парламента президентът Румен Радев. Преди да започне да говори, Радев беше посрещнат с "Ууу" и всички депутати от ГЕРБ си тръгнаха от залата. А президентът каза, че това е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата.

Депутатът от БСП Филип Попов посочи, че отново в парламента липсва един човек - премиерът Бойко Борисов. "Моля той да бъде поканен на това тържествено заседание на Народното събрание", заяви Попов.


За да стигне до Партийния дом, президентът измина пеша разстоянието от Президентството, ръкувайки се с протестиращи. Той и вицето му Илияна Йотова бяха придружени само от личния гардове, нямаха допълнителна полицейска охрана, макара в София в момента да има изключително напрежение и сблъсъци – днес се провежда националният протест под името „Велико народно въстание“.

Радев направи и кратък коментар на репликата на премиера Бойко Борисов, който заяви вчера, че няма да подава оставка. "Вече няма значение какво казва Борисов", заяви държавният глава. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че всичко ще бъде казано отново и тя самата ще направи политически коментар, след като президентът приключи словото си пред депутатите.

 

Малко след 9 часа председателят на парламента Цвета Караянчева откри заседанието. Тя заяви, че Народното събрание има нов дом, а преместването е било трудноосъществено. "Това беше тъжна раздяла с историческата сграда на парламента. Настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна, предлага повече работна площ. С направения ремонт е по-функционална", каза Караянчева.


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки си остави вратичка за евентуална подкрепа при събирането на нужните 120 подписа за внасянето в парламента на предложенията на ГЕРБ за нова Конституция. Пред Би Ти Ви той заяви, че тази сутрин е провел консултации с управляващата партия, на които е потвърдил, че днес депутатите му няма да помогнат на ГЕРБ в събирането на гласовете. Той обаче подчерта, че ако се стигне до нови консултации, може да има и промяна в решението на "Воля". Марешки допълни, че все още никой в партията му не се е запознал с предложенията на ГЕРБ. Той също така предложи при оставка на правителството мандатът да се даде на неговата партия, която с експертен кабинет да изведе страната от кризата.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети