Започна преместването на бежанците от изгорелия лагер на о-в Лесбос

DenNews.bg
17.09.2020
размер на текста:

 Полицията на гръцкия остров Лесбос премества хиляди мигранти и бежанци от опожарения лагер Мория в нов наблизо, информира в свой репортаж BBC
Седемдесет жени офицери в защитни костюми бяха докарани, за да организират преместването на жени и деца във временния лагер Кара Тепе.
В сряда четирима афганистанци, търсещи убежище, бяха обвинени в подпалването на пожара, който унищожи Мория миналата седмица.
Правителствен служител заяви, че 1800 са се преместили в Кара Тепе до днес.
Но много мигранти и бежанци с неохота остават на Лесбос, тъй като Мория беше пренаселена и бедна. Те се надяват да отидат другаде в Европа, особено Германия. Повече от 12 000 души избягаха от пожара в Мория и оттогава повечето спят навън, без храна, вода и подслон.
Служителите започнаха да будят семействата рано днес за да ги преместят в новия лагер. Кадри от местопроизшествието показват жени офицери, облечени в бяло, които говорят на мигрантите.
Мигрантите са тествани за коронавирус преди да влязат в Кара Тепе. Агенция Ройтерс съобщава, че 56 са дали положителни проби за Covid-19, а властите се стремят да държат заразените изолирани. Говорител на полицията заяви пред Франс прес, че операцията има за цел "да опази общественото здраве".
Пожарът избухна миналата седмица, след като 35 души бяха тествани положително за коронавирус, а някои възразиха да бъдат изолирани след месеци на изолация.
По време на операцията за преместване на мигранти във временния лагер, неправителствената организация Medecins Sans Frontieres (MSF) туитира, че от гръцката полиция им е отказан достъп до новата им клиника в Лесбос.
След няколко часа групата заяви, че най-накрая им е позволено да отворят отново, но заявиха, че е "силно загрижено", че тяхното медицинско обслужване е било прекъснато по време на преместването. Хора от 70 държави са подслонени в Мория, повечето от Афганистан.
Понастоящем германското правителство се съгласи да приеме 1553 мигранти от Мория - те са от 408 семейства, получили статут на бежанци.
По-рано Германия също заяви, че ще приеме до 150 непридружени непълнолетни. Гърция изпрати с полети 400 деца до континента миналата седмица и страните от ЕС се съгласиха да ги приютят, въпреки че подробностите все още не са ясни.
От мигрантската криза през 2015 г. броят на пристигащите на гръцките острови близо до Турция е намалял значително, но гръцките лагери, като тези в Италия, остават пренаселени.
Гърция и Италия обвиниха по-богатите северни държави в ЕС, че не са споделили тежестта, тъй като незаконните мигранти - включително бежанци от военните зони - продължават да търсят нов живот в Европа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети