Прокурор се самосезира за жестокостта към куче пред очите на деца в Дупница

DenNews.bg
11.09.2020
размер на текста:

Прокурор от Районна прокуратура-Дупница се самосезира за случая, в който късно вчера мъж е насъскал кучето си срещу бездомно куче и пред очите на деца е последвала жестока и кървава сцена.

Както писахме, инцидентът се е разиграл в района пред Гимназия „Христо Ботев“. Породистото куче, по данни на очевидци питбул, започнало да хапе и дави бездомничето с изключително настървение, докато стопанинът не правил почти нищо, за да прекрати кървавата схватка. Писъците за помощ на децата привлекли няколко възрастни, които обаче не посмели да се намесят категорично заради агресивното поведение на питбула.


След самосезирането на база нашата статия прокурорът е образувал досъдебно производство и е разпоредил действия за разкриване самоличността на мъжа.

За това ще бъдат иззети записи от камерите за видеонаблюдение, ще бъдат изискани и направените от присъстващите на инцидента записи и снимки.

Чрез записите от камерите и чрез показания на свидетели ще се изяснява и съдбата на пострадалото куче, за което децата казват, че е загинало, но без да са категорични. Както писахме, децата и един от възрастните са започнали да звънят на телефон 112, но забавянето на полицията е дала възможност на мъжа да избяга от мястото, заради което децата са започнали да го гонят - следвали са го от разстояние до района на градинката „Левски“, където той успял да се скрие. През цялото време децата са викали „полиция, моля, полиция“, но не са посмели да приближат мъжа, за да не насъска кучето и срещу тях.

Случаят не е маловажен, защото насилието над животни е престъпление по Наказателния кодекс, за което се предвижда ефективна присъда. Освен това насилието и най-вероятно убийството на кучето е станало, докато в непосредствена близост е имало деца, които са били потенциално заплашени от действията на стопанина и кучето.

Междувременно на страницата ни във Фейсбук се появи коментар, че е възможно това да е мъж, който редовно пуска питбула си на градинката „Левски“ без намордник и повод, което причинява страх у минувачите. Тази информация не е сигурна към момента.

Ако имате някаква информация за случая или мъжа, може да се обадите в полицията или в Районна прокуратура-Дупница.

 

Може да си припомните ТУК 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети