Трима са задържани за нападението над журналисти на конференцията на ГЕРБ

DenNews.bg
07.08.2020
размер на текста:

Вчера международната организация „Репортери без граници“ осъди нападението над журналисти

МВР съобщи, че след проведени активни действия от СДВР по издирване на участниците в конфликта по време на конференцията на ГЕРБ, до момента са установени три лица.
"На 6 август е задържан 22-годишен, присъствал на мястото на инцидента. Установен и разпитан е и мъж на 66 г., който е заснет от журналисти да отправя към тях обидни и нецензурни реплики. На 7 август е задържан и 20-годишният извършител на противоправните действия - изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на журналиста. Под ръководството на прокурор, СДВР продължава действията по разследването", добавят от полицията.

Задържан е мъжът, чиито снимки бяха разпространявани в социалните мрежи след конференцията на ГЕРБ, съобщиха още от полицията. Неговото име е Симеон Стойчев.
Задържан е и другият мъж, който блъска и хвърля телефони на журналисти. Той бе заснет и да нанася удари на други присъствали на форума на ГЕРБ в сряда. 20-годишният столичанин Денислав Станоев не е криминално проявен, няма данни и да е членувал във фракции.
Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал. 1 НК (хулиганство) във връзка с нападението над граждани, в т.ч. журналисти, на 5 август при провеждането на Национална конференция на територията на "София Тех Парк".
По време на Националната конференция на ПП ГЕРБ в "София тех парк" бяха нападнати журналистите от „Свободна Европа“ Полина Паунова и Генка Шикерова. След инцидента Паунова разказа, че, докато е снимала, някой й е избил телефона в гръб. Тя тръгнала след мъжете, които са го направили, но те избягали, а после ги видяла вече с баджове с партийни стикери на дрехите им зад огражденията, където са стояли привържениците на ГЕРБ.

В това време журналистът Генка Шикерова снима няколко видеа, а Паунова е продължила да снима конференцията и обстановката, по време на което телефонът й е избит още два пъти.
Двете разучили какви са тези мъже, но от партия ГЕРБ са им казали, че са им крали стикерите на конференцията.
"Ти си провокатор, казали мъжете на Паунова. - Щом три пъти ти избиваме телефона и пак снимаш."
Те общували с хора с радиостанции, които по думите им са охрана на събитието.

Полина Паунова се е свързала с шефката на пресцентъра на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, която й казала, че на конференцията има провокатори, те са уведомени, но не знаят кои са.
По-късно Паунова дала и показания.

След конференцията ГЕРБ се разграничи изцяло от охраната и провокаторите и посочи, че фирмата, която охранява събитието, е към "София тех парк" и те са го наели заедно с услугата.
След това и от "София тех парк" излязоха с официално съобщение, че нямат нищо общо с въпросните мъже, а тяхната охрана била надлежно обозначена.

 

Припомняме, че вчера международната организация „Репортери без граници“ осъди нападението над журналисти и изказванията на прокуратурата по адрес на „Свободна Европа“. Припомнете си ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети