Над 100 менте дезинфектанти са открити на пазара у нас, гледайте внимателно етикета

DenNews.bg
06.08.2020
размер на текста:

При извършена проверка е установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за дезинфектанти, но те не могат да бъдат такива. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар, посветен на COVID-19.


Предупредили сме производителите и сме дали срок 48 часа да прекратят предлагането им, каза още Кунчев и добави, че някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничаване.

Трябва да се купуват признати за дезинфектант препарати, за които има информация на сайта на Министерството на здравеопазването /МЗ/, допълни той.

По думите му на опаковките на препаратите трябва да е посочен номерът на разрешителното и от коя дата е признат от МЗ за дезинфектант. Имало е случаи сред арабски и турски продукти, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да отговарят на изискванията за дезинфектант, каза още Кунчев.

При затворени помещения, в които се престоява дълго - училища и офиси, е важно да се обърне внимание на дезинфекцията на въздуха. По думите на Кунчев няма как Министерството на образованието и науката да осигури такава дезинфекция за всяка класна стая.

Неспазването на противоепидемичните мерки не се дължи на незнание, според Кунчев, а по-скоро на нежелание. С този феномен се сблъскваме не само ние, каза още той и припомни за големи демонстрации преди дни срещу подобни мерки в Германия и в Израел.

Данните, с които разполагаме, както и данните на Европейския център по контрол на заболяванията показват, че през последните седмици в България намалява заболеваемостта от COVID-19, допълни Кунчев и поясни, че "200-300 новозаразени дневно не е невиждано и страшно, при грипа е по-страшно".

Кунчев изрази тревогата си, че е възможно здравната система в България да достигне ниво, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети