Германия въвежда задължителни тестове за COVID-19 за пристигащите от рискови райони

DenNews.bg
06.08.2020
размер на текста:

Германия съобщи, че ще въведе задължителни тестове за коронавирус за пристигащи от високорискови райони, след като страната регистрира най-високия си ежедневен брой новозаразени от три месеца насам

"От събота всички завръщащи се от високорискови райони задължително ще бъдат тествани на пристигане в Германия", заяви здравният министър Йенс Шпан.
Досега отделните германски провинции можеха да поискат от пристигащите от високорискови райони да се подложат на 14-дневна карантина, но тестването беше доброволно.
От миналата събота на всички пристигащи в Германия международни пътници се предлага безплатен доброволен тест.
Според критици въвеждането на задължителни тестове на национално ниво нарушава личните свободи.
В момента Германия смята за високорискови райони Люксембург и три испански провинции - Арагон, Каталуния и Навара. Критерият е да има над 50 нови случая на заразяване на 100 000 жители за последните 7 дни.
Германският институт "Роберт Кох" съобщи за нови 1045 заразени за последните 24 часа. Този показател надхвърля 1000 души за пръв път от 7 май. Общият брой заразени с коронавирус в Германия е 213 067 души, а починалите са 9175. Индексът на възпроизвеждане на вируса е спаднал от 1,02 на 0,9.
От края на миналия месец на Берлинското летище Тегел се прави масово тестване за коронавирус, а това постепенно обхвана аерогарите в цяла Германия. На летищата има специално обособени зони за безплатно и задължително тестване на пристигащите пътници от рискови страни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети