Първа международна реакция за посегателствата над журналисти на конференцията на ГЕРБ

DenNews.bg
06.08.2020
размер на текста:

Първата реакция от чужбина на случилото се по време на вчерашната конференция на ГЕРБ посегателство над журналисти идва от международната организация "Репортери без граници", а призивът е властите да разследват и идентифицират хората, които нападнаха и избиха телефона на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова. Това става известно от пост на организацията в "Туитър".

В друг пост организацията осъжда "очернящата кампания", провокирана от публикация на пресцентъра на главния прокурор срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов и нарича това "злоупотреба с власт".


Първият туит е във връзка с вчерашния инцидент по време на конференцията на ГЕРБ. Тогава Паунова беше нападната и ударена от неизвестни мъже, които не й позволиха да ги снима, а на три пъти избиха телефона от ръцете й. Кадри показаха насилие и над други граждани, попаднали в зоната в "Тех парк", където бяха симпатизантите на управляващата партия. МВР започна проверка по случая, от ГЕРБ се разграничиха от агресивните мъже, които, въпреки че бяха с баджове на партията, бяха определени като провокатори.
Заедно с Паунова обект на агресивно поведение стана и Гена Шикерова, която въпреки всичко успя да заснеме последната атака срещу Паунова. На виковете на двете „Охрана“ не откликнаха нито полицаи, нито представители на охранителната фирма. Напротив възрастен господин, по-късно разпознат като активен член на ГЕРБ-София, държа обиден и провокативен тон към двете и правеше опити да възпрепятства движението им.

 

 

 


Във втори пост в "Туитър" от "Репортери без граници" наричат реакцията на прокуратурата спрямо журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов "злоупотреба с власт, която организацията осъжда". В началото на седмицата държавното обвинение обвини медията, че нарушава Етичния кодекс на българските журналисти заради публикация на Митов за прокурор Боряна Бецова. Тя е един от тримата обвинители, проверяващите изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов. Статията разказва как Бецова израства безпроблемно в кариерата въпреки неуспехите й по ключови разследвания, като реакцията на дирекция "Публична комуникация" идва близо месец след публикуването на материала.


"Тази атака идва след очерняща кампания, провокирана от публикувана от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев декларация срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов, в която той е обвинен в манипулативност и в която е поставен под въпрос неговият професионализъм. Това е злоупотреба с власт, която "Репортери без граници" осъжда", гласи вторият пост в "Туитър".


Комисията за журналистическа етика също реагира и осъди становището на държавното обвинение, като нарече опита за намеса в редакционната политика опит за намеса в свободата на медиите. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети