Комитетът за правата на човека към ООН: Правото на мирна демонстрация е основно право и не бива да се възпрепятства

DenNews.bg
05.08.2020
размер на текста:

Правото на мирен протест е основно прави и не бива да бъде възпрепятствано. Това гласи решение от 29.07.2020 г. на Комитета за правата на човека към ООН. Комитетът потвърди правото на мирна демонстрация и предупреди, че не бива това основно право да се възпрепятства под предлог за сигурност или санитарни норми.

Комитетът за правата на човека на ООН публикува инструкции, в които се уточняват понятието "мирно събиране" и задълженията на правителствата.


Международния пакт за гражданските и политически права, член 21 утвърждава правото на мирно демонстриране. Участването в мирно събиране за себеизразяване, честване или поставяне на искания е основополагащо човешко право и опора на демократичното общество.

Всички имат право на мирна демонстрация под редица форми, в частни или обществени места, на открито или закрито и онлайн.

Комитетът припомни на правителствата, че имат за свое задължение да позволяват мирните събирания и да защитават демонстрантите и да не забраняват тези прояви.


Общи мотиви като обществения ред или обществената сигурност не са здрави основания за забрана на мирни събирания.

Правителството не може да събира лични данни с цел сплашване на демонстранти, нито да блокират интернет.


Комитетът изтъкна и правото на журналистите и наблюдателите от правозащитни организации да отразяват и документират събиранията, включително тези, които са забранени и съпътствани от прояви на насилие, се казва в решението.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети