Полицията дава на прокуратурата блокиралите АМ „Марица“

DenNews.bg
05.08.2020
размер на текста:

Всички лица, участващи в действието по блокиране на магистрала "Марица", ще бъдат санкционирани, а случаят е предаден на прокуратурата. Това съобщи директорът на ОДМВР - Хасково Ангел Цанков по време на извънреден брифинг.

40 са били протестиращите, начело с адвокат Николай Хаджигенов, които блокираха снощи магистрала "Марица" към Капитан Андреево. Да пазят реда са били изпратени 70 полицаи от Пловдив и Кърджали. Това съобщи директорът на ОДМВР - Хасково Ангел Цанков.
Блокирането на магистралата е незаконно, нарушени са 5 закона, сред които и законът за МВР заради отправяне на заплахи срещу полицаи и неизпълнени полицейски разпореждания, отчете полицейският началник.

"По време на мероприятието полицаите бяха грубо провокирани да използват физическа сила и помощни средства спрямо хората, които бяха там. Полицаите бяха и заплашвани, че граждани ще се върнат за тях", обясни провокациите Цанков.

Затова всички лица, участващи в действието по блокиране на "Марица", ще бъдат санкционирани, а случаят е предаден на прокуратурата.

Протестът е нарушил безопасността на движението, правото на свободно придвижване, един сигнал от шофьор е предаден на телефон 112.

По време на блокадата на пътя към Турция е възникнало напрежение между протестиращ и шофьор, за който има преписка.

В крайна сметка обаче - нарушения на реда няма, няма арестувани.

 

Още снощи адвокат Хаджигенов обясняваше на полицаите, че по Конституция и по решение на ООН всеки гражданин има право на мирен протест, а преди малко той написа във Фейсбук:


Някой да каже на каскетите и МВР, че участниците в мирен протест НЕ могат да бъдат преследвани и наказвани!
Отделно от това, правото на протест е конституционно защитено и поглъща всевъзможни дребни нарушения.
Или иначе казано, дори само изявлението, че протестиращите ще бъдат преследвани заради участието си в мирен протест е форма на политическа РЕПРЕСИЯ спрямо гражданите.
п.с. И, да.
Казах, неколкократно, че ще се върна и ще приложа закона в цялата му строгост срещу униформените и техните началници, ако срещу някой от участниците в протеста бъде упражнено насилие, защото е престъпление!


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети