МОСВ предупреди да се пести водата, нивата на язовирите започват да падат

DenNews.bg
04.08.2020
размер на текста:

Язовир Дяково. Снимка: DenNews.bg

Министерство на околната среда и водите предупреди за пестене на водните ресурси, защото нивата на язовирите са започнали да падат.
Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през месец август заради намаляващия приток. В тази връзка МОСВ призовава всички водоползватели да предприемат действия за пестене на ресурса и намаляване на загубите, съобщиха от МОСВ.
През тази година е гарантирана водата за питейно битово водоснабдяване на населените места, които се водоснабдяват от управляваните от МОСВ 52 комплексни и значими язовири. От началото на 2020 г. досега земеделските производители са получили общо 611,769 млн. куб. м вода и до края на напоителния сезон не се предвиждат съществени ограничения.
Същевременно МОСВ предупреждава земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този регион има засушаване и ако през есенно-зимния сезон се запази тенденцията на намален приток, то е възможно ресурсът да се окаже недостатъчен, поради което земеделските производители следва да помислят и за алтернативни водоизточници.
В 52-та язовира, стопанисвани от МОСВ, към 31 юли има 4197,2 млн. куб. метра. Това е 63,6% от общия обем на язовирите. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми към 30.07.2020 г. са както следва: - питейно-битово водоснабдяване – 70,2% от общия им обем - напояване – 42,2% от общия им обем - енергетика – 76,6% от общия им обем.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети