26 ден протести: Петима на гладна стачка, нови палаткови лагери, Отровното трио иска свикване на парламента

DenNews.bg
04.08.2020
размер на текста:

В 26-ия ден на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев хиляди хора отново излязоха по улиците на София.
Палатков лагер вече има и пред Община Варна, протестиращи от Стара Загора продължават да са на лагер на главния път край града.

От видеа във Фейсбук стана ясно, че протестиращите всъщност не спират автомобилите, но полицията е направила постове, с които отклонява движението далеч преди лагера на протестиращите и полицаи дори си позволяват да казват, че протестиращите не пропускат дори автомобили с деца и болни, което не е така.

На едно видео се вижда, че протестиращите пропускат автомобил на майка с дете, след като тя вече е преминала лагера е спряна от полицейския кордон и е принудена да обърне и да се върне.

Друго видео показва, че автомобилът на мъж е спрян далеч преди блокадата от полицейски пост, като един униформен доста арогантно обяснява, че човекът трябва да се сърди на протестиращите, които отказали да пропуснат автомобил с пострадал човек и автомобили с деца. След уверения от страна на шофьора, че все пак иска да продължи по пътя друг полицай го пропуска. Следват пререкания на още един полицейски пост, но в края на краищата мъжът достига до мястото на лагера и преминава спокойно покрай протестиращите.

„Вижда се колко са лоши протестиращите и кой всъщност пречи на преминаването“, коментира мъжът, който е записал пътуването с камерата на автомобила си.

Всъщност лагера на старозагорци се образува още преди дни, след като полиция и жандармерия бяха изпратени, за да спрат протестиращите с кордон, като така не им дават възможност да излязат на магистрала „Тракия“.

Реално протестиращите не пречат на движението, а то е спирано от полицаите от кордона и от полицейските постове.

 

Гладна стачка в София

Вече петима души гладуват в знак на протест в София.
Към 58-годишния Владимир Генов, който четвърти ден отказва да приема храна и вода, се присъединиха още четирима. Те обявиха, че няма да се хранят и няма да пият вода, докато кабинетът не подаде оставка. Генов допълни, че това, което прави, е въпрос на личен избор и не е моментно решение.

Вчера гладуващите са прегледани от лекар. Много граждани разговарят с тях и опитват да убедят стачкуващите да приемат поне вода.

 


Три са ключовите столични кръстовища, които остават блокирани - Орлов Мост, Софийският университет и бул. "Цар Освободител" при Триъгълника на властта.

Припомняме, че блокадата на Софийския университет се образува, след като полицаи препречиха пътя на микробус на майки на деца с увреждания. Преди това тази отсечка беше отворена за движение. Решението бусът да бъде спрян обаче предизвика формирането на палатков лагер и там.


Т.нар. "Отровно трио" - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян дадоха извънреден брифинг, на който зададоха няколко въпроса към правителството и президента. Поискаха Румен Радев да се възползва от правото си по Чл. 78 от Конституцията и да свика извънредна сесия на НС, на която да бъде обсъдена сделката преди няколко дни за "Виваком". Попитаха дали президентът и правителството са наясно, че страната ни е загубила 350 млн. лева от тази сделка. Заявиха, че по тяхна информация те са следени и подслушвани и че хората, с които разговарят, са били сплашвани с уволнение и с друг тип репресии, само и само да не участват на протестите.

Поискаха също така прокуратурата да отговори на въпроса дали те са разследвани за рушене устоите на държавата и дори обвинения в тероризъм.

"Отровното трио" даде заявка, че в следващите няколко дни, това, което трябваше да бъде постигнато с обявяването на гражданското неподчинение, а именно да бъде блокирана държавата, ще бъде постигнато.

След 20.30 ч. протестът се премести пред Министерския съвет, блокирайки движението по бул. "Дондуков". Протестиращите, по призива на организаторите, дойдоха да поздравят "премиера с викове "оставка". Малко след това демонстрантите тръгнаха на шествие.


От снощи палатков лагер изникна и на кръстовището пред Община Варна. Демонстрантите са опънали четири палатки и са заявили, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и на главния прокурор.

Визията за реформи в съдебната система представиха на протеста в Бургас от инициативата „Правосъдие за всеки“.


Пред сградата на Общината в Ямбол за поредна вечер се събраха недоволни граждани от управлението на страната. В 23-ия ден на недоволството исканията на протестиращите в Ямбол, са същите - оставка на правителството, на премиера и главния прокурор, както и предсрочни избори с намален брой депутати.

Около 20 души за пореден ден излязоха на протест в Пловдив с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Пред сградата на общината на площад "Стефан Стамболов", озвучен с патриотични и възрожденски песни, те опънаха транспарант с надпис "Ние сме България". Малко по-късно гражданите издигнаха лозунги "Оставка. Не сме платени. Мразим ви безплатно" и "Ред и справедливост, а не - Гешев". Шествието се отправи по обичайния си маршрут на Главната улица до Римския стадион.

На две места в Благоевград имаше протести. Едната група бе пред сградата на Общината, а другата пред ОДМВР - Благоевград. Протестиращите и на двете места искат оставките на правителството и Гешев. Събралите се пред полицията заявиха, че искат уволнение за служител на МВР, срещу който има подаде сигнал от Николай Кутанов, известен с прозвището Нили Лъвчето. Той твърди, че е бил нападнат от полицая, след блокадата на главен път Е-79 край Кресна предишната вечер.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети