Месец без Янек! КЪДЕ Е ЯНЕК?

DenNews.bg
31.08.2020
размер на текста:

Янек Миланов изчезна в нощта на 31 юли, като последно е засечен в джипа на Капланов

Измина месец без Янек.

744 часа, които така и не намериха отговор на въпроса „КЪДЕ Е ЯНЕК“.

44 640 минути на панически страх и лудешка надежда за тези, които все още никой не е отвлякъл в тъмнината.

2 678 400 секунди, в които никой, никой, никой, никой, никой политически пастир и овластен с доверието и надеждите ни за по-добър живот не излезе да успокои разтреперената от мъка, страх и гняв Дупница. Може на някои от тях да не им е работа да издирват изчезнал/отвлечен жив човек, но на всички тях им е работа да покажат загриженост, да попитат, да чуят, да видят, да утешат, да успокоят…

Месец без лъчезарната усмивка на Янек.

 

Янек Миланов е от онези хора. От специалните. Не е нужно да го познаваш добре, за да знаеш, че е от добрите.

 

Да, нито полицията, нито прокуратурата, нито кметът и първите хора в Дупница не изразиха позиция по случая, но Янек сътвори рядко виждана добрина. Събра хиляди хора – познати и непознати.

И така макар и изоставени, ние, хората, не сме сами. Не сме сами, защото се имаме един друг.

Обединени от Янек.

 

Мнозина съпричастни не го познават лично, дори не са от Дупница, но и за тях Янек е брат, приятел, познат.

Защото Янек е един от нас. От обикновените хора, които не са посегнали, не са откраднали, не са злепоставили, не са причинили болка, не са измамили…


От обикновените хора, които познават бабаити не по желание и избор, а защото държавата ги е оставила да се разхождат по улиците, да сядат в заведенията до нас, да паркират колите си до нашите… и да правят бабаитлъци.

В групата „КЪДЕ Е ЯНЕК“ във Фейсбук хиляди загрижени хора не спират да задават въпроси, да споделят емоции, да опитват да помогнат на база своя тъга или незаслужено нещастие от сблъсъка с престъпления и беди.

Незаслужена с нищо беда. Това се случи на Янек и брат му Марио. Това се случи на всички нас, българите, независимо дали сме останали или напуснали родината.

 

Мнозина българи в чужбина следят случая, защото сред тях има и такива, които не са избрали живот зад граница, а са били принудени да напуснат, за да спасят себе си и семействата си от бабаитлъка и липсата на защита и справедливост в България.


Не само в групата „КЪДЕ Е ЯНЕК“, но и в групите на българите в чужбина темата с изчезването/отвличането на Янек се дискутира усилено, защото Янек е от тях – от българите в чужбина, живее от 17 г. във Франция. А българите в чужбина са възмутени и по още една причина - дори и малко престой в уредена държава е достатъчен да видиш, че сигурността и грижата на държавата към гражданите е нещо напълно възможно и нормално.

 

Загриженост и гняв. Това са 744-те часа на хилядите добри хора, съпричастни със случая.

 

Загриженост за Янек и Марио, но и загриженост един за друг – „да се пазим, да не посегнат и на следващия, защото говорим, защото питаме, защото казваме, че мястото на бабаитите не е сред нас“.

 

Гняв, че въпреки всички приказки, въпреки новите полицейски коли, въпреки лозунгите, че мутренските времена са отминали – поводи за страх има, като никога досега.

Защото за пръв път в иначе скандалната история на Дупница се посегна толкова тежко и с такава дързост на обикновен гражданин, без никакви връзки с криминалния свят, без криминални прояви и зависимости.

 

Чист и в неизвестност,


след като последно е засечен от камерите, че се намира в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата.

Двамата нямат обща работа. Поводът за напрежението е бившата съпруга на Капланов – Петя.

 

В късната вечер на 31 юли Янек се качва в джипа на Капланов и той е последният човек видял 43-годишния мъж.

 

Профилът на Капланов е известен и на службите, и на хората от целия регион – личност с висока степен на обществена опасност. Криминалните хроники помнят няколко побоя, извършени от него.

Той е известен като добър стрелец и често се движи въоръжен на публични места – показно и без никакви скрупули предизвиква ли тревога сред възрастни и деца.

Припомняме, че досъдебното производство за отвличането на Янек Миланов бе образувано едва седем дни по-късно. Като и до момента то се води срещу неизвестен извършител.
Капланов бе арестуван от маскирани полицаи на 26 август. Макар първоначалното очакване, че арестът е във връзка с отвличането на Янек, на следващия ден, 27 август, стана ясно, че Каплата е задържан и обвинен за притежание на боеприпаси.

Припомняме, че в петък с решение на Районен съд-Дупница той се прибра вкъщи с мярка „домашен арест“.

Днес се очаква прокурор Анета Стоева да излезе с решение дали да протестира мярката „домашен арест“.

 

Освобождаването на Капланов предизвика мощна вълна на гняв и страх – гняв, че това се случи само броени часове, след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва отвоюването на Дупница от мутренските времена и страх, защото мнозина силно се притесняват дали няма да последва саморазправа със съпричастни със случая „Янек“ граждани.

 

Липсата на официална информация по случая дава повод за много слухове, плод на личен и обществен страх от Капланов.

Преди дни в Дупница е имало два запалени автомобила, като веднага започна да се разпространява мълвата, че това е наказателна акция срещу участници в автошествието „КЪДЕ Е ЯНЕК“, което се проведе на 21 август и премина по маршрута Дупница-Крайници, където се губят следите на Янек.


В групата във Фейсбук се появиха и твърдения, че през уикенда Капланов е видян да се разхожда из Дупница с автомобила си.

 

„Къде е полицията? Как да бъдем спокойни, как да сме спокойни за децата си? Не стига, че с мярка домашен арест той може да се вижда с когото си пожелае, има достъп до телефон и всяка друга комуникация..., но и да се разхожда?! Ако това е така, това е крайна арогантност и към нас и към съда и прокуратурата. От полицията в Дупница не очакваме кой знае какво, ако нашата полиция е неспособна, то тогава проверката на Капланов дали спазва домашния си арест да бъде възложена на жандармерията, която продължава да присъства в Дупница“, призовават граждани.

Съпричастните със случая хора постоянно питат и дали течащото в момента издирване е ефективно, след като Капланов е имал достатъчно време да заличи следите си, ако той е евентуалният похитител на Янек.

„Възможно е Янек да е скрит или убит в района на Крайници, но може да е някъде по изоставените къщи в Яребковица, може да е на Вангелова чешма, може да е в базата на Капланов, може да е навсякъде. Капланов е имал време да го заведе и до Норвегия, ако е искал. Без разпит, без да го подложат на ефективен разпит няма да стане…“, споделят хора.

Споделят страхове, но и не спират да се молят за Янек и Марио. Защото добрите хора правят така – грижат се един за друг, особено в моменти на беда.

 

А къде е надеждата?

 

Надеждата е в разследващите от София, които трябва да наваксат едноседмичното забавяне на ефективните издирвателни и следствени действия от страна на РУ Дупница.

Надеждата е в Главна дирекция на Полицията и екипа от отдел Тежки криминални престъпления и убийства, който изготвя анализите по разследването, както обясни Иван Гешев.

Надеждата е в прокуратурата – досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Кюстендил бе взето под специален надзор от Апелативна прокуратура и Върховна касационна прокуратура, което означава, че по разследването вече мислят и работят трима прокурори.

Надеждата е в Националния институт по криминология и криминалистика, където се изследват доказателствата.

Надеждата е в и прокурор Анета Стоева, която може да обжалва мярката на Капланов.

Надеждата е и в Окръжен съд-Кюстендил, който може да отмени решението на Районен съд-Дупница и да наложи на Капланов постоянен арест.

Хиляди от страната и чужбина ще чакат решението на Стоева и Окръжен съд, но дупничани ще чакат със затаен дъх – от притеснение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети