Ангел Кунчев: Дистанционното обучение е алтернатива, но не може да продължи безкрай

DenNews.bg
03.08.2020
размер на текста:

Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи. Това каза през БНР главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев.

"През последните три-четири седмици процентът на положителните проби се движи в доста тесни граници - между 4.5 и 5.5%. Процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%", обясни още той.
Различното и неприятното по думите му е това, че има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на заболяването, като по-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица.
"За три месеца този процент, който в началото бе от 5 до 7 за отделните региони, сега достигна до 25", подчерта д-р Кунчев. Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.
"В България работим със седмична заболяемост, а в Европа - с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни“, уточни Ангел Кунчев и посочи, че през уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби.

"Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви", допълни Ангел Кунчев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети