„Не сте сами“: Българи от над 20 града в Европа и САЩ излязоха на протести

DenNews.bg
03.08.2020
размер на текста:

Под надслов „Не сте сами“ живеещи в чужбина българи излязоха на протести в над 20 града в Европа и САЩ вчера, като заявиха подкрепа към националната гражданска съпротива у нас и поискаха оставките на правителството, главния прокурор и генералния директор на БНТ.
Това не са първите протести в подкрепа на протестите у нас, но за първи път те са координирани чрез Фейсбук, така че да се проведат в един ден.
Всъщност хората са се намерили благодарение на пресподелянето на постове за досегашните протести в социалните мрежи – така хората от единия континент и едната държава видели кои са хората от другия континент и другата държава, свързват се и решават да изберат един ден за общ, макар и разпръснат по различни градове, протест.


Българите зад граница се обявяват против "корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие. Обявяват се „за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България".

Шествия и демонстрации се проведоха във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт, Оксфорд, Екситър и Бирмингам, Ню Йорк…

В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева. "Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронно правителството, прозрачност на административно ниво, възможност за дистанционно гласуване и съдебна реформа", обяснява тя пред bTV. По думите ѝ България е крайно време да стане демократична държава.
"Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и можем да заявяваме нашата гражданска позиция , докато не се откажем от българския си паспорт", категорична е Стефани.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които "всеки ден живеят за България и искат европейско настояще за своите близки", подчертава един от сънародниците ни Мирослав Тодоров. По думите му трябва да ни управляват "честни хора, които си изпълняват обещанията, а не простаци".

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в центъра на Виена. Пред катедралата "Свети Стефан" и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор.

"Мутри, вън!", скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце.
На един от тях пише "Пражко лято 2020" – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от сънародниците ни са с децата и внуците си.


Защо мълчи Европа за случващото се в България? Това питат в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, съобщи Би Ти Ви. В писмото си те посочват и че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера.

Да си емигрирал не значи, че си напуснал! Нормално е да направиш избор, особено за придобиване на образование или квалификация, но не е нормално да бъдеш прокуден от Родината си. Голяма част от българите зад граница са прокудени от лошото управление, липсата на справедливост, невъзможността за реализация, невъзможността да лекуват нормално болните си деца и близки, невъзможността да изхранват семействата си.
Общото между всички нас е, че искаме промяна за България, защото тя е нашата Родина. Тя може и трябва да бъде нормална демократична държава, от която хората да не бягат, а да се връщат, казват съвременните заточеници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети