Надзирателите готвят протест заради неспазено от Борисов обещание

DenNews.bg
03.08.2020
размер на текста:

Снимка: Архив

Протестна готовност обявиха надзирателите в затворите. Решението е взето след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.
В софийския затвор 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват малко над 800 затворници.
Ивайло Григоров - председател на синдиката на служителите в затворите, припомни, че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции "Наказания" и "Охрана".
"Тогава бе поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства", каза Григоров.
Според него малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата през тази година.
Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.
От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия. Днес те ще изпратят отворено писмо до медиите и отговорните институции в страната, в което ще посочат проблемите и настояват за залагане на сума в бюджета, с която да се осигури разкриването на тези 200 щатни бройки.
Пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София ще се проведе пресконференция по повод нарастващото недоволство и разочарование от неспазено обещание на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от Синдиката.

На 31 октомври премиерът Борисов пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана".
Това решение беше обявено публично от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който заяви тогава, че за целта са осигурени допълнителни 7 млн. лева в бюджета на ведомството за 2020 година, след като надзирателите обявиха стачна готовност.
"Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят установяване на по-добър регламент в законодателството във връзка с осъществяване на тяхната дейност и условията на труд, каза министър Данаил Кирилов на 31 октомври 2019 г. - Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите. Смятам, че синдикатите имат основанията да имат претенции. Въпросът е тези претенции до каква степен би могло да бъдат обезпечени от държавния бюджет."

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети