Дупница под блокада: Жандармеристи и кучета търсят Янек, полицаи ловят кримки из града, Гешев дойде на място

DenNews.bg
28.08.2020
размер на текста:

Над 300 жандармеристи, полицаи и представители на държавни институции са включени в няколко полицейски операции, които вървят успоредно от тази сутрин в Дупница.

 

ТЕ СА СВЪРЗАНИ КАКТО С ИЗЧЕЗВАНЕТО НА 43-ГОДИШНИЯ ЯНЕК МИЛАНОВ, ТАКА И С ПРОТИВОДЕСЙВТИЕ НА ПРАСТЪПНОСТТА – ДА НЕ СИ МИСЛИ НЯКОЙ, ЧЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА, КАКТО КАЗА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ.

 

Десетки жандармеристи, строени във верига през метър един от друг и водени от пет-шест следови кучета претърсват полето над село Крайници в посока Самоков. Издирването е във връзка с изчезването на 43-годишния Янек Миланов, който последно е видян в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли.

Припомняме, че има записи от камери и други доказателства, който сочат, че джипът е стигнал района на село Крайници, а след това Каплата се е върнал към Дупница сам.

 

Десетки са автомобилите на жандармерията в района, като на място дойде и главният прокурор Иван Гешев.


„Търсим Янек“, каза той и посочи, че за момента няма нито намерено тяло, нито има конкретни данни за местонахождението на Янек.


„За претърсване са набелязани 120 квадратни километра площ с оглед издирване. Площта е определена на база анализ, направен по ред признаци, които няма да коментирам към момента.

 


Изключително сериозна е организацията, направена от Главна дирекция на полицията с участието на екипи от секция за противодействие на тежки престъпления и убийства. Работи се усилено, претърсват се и помещения и обекти, набелязани в този анализ“, обясни Иван Гешев.

 

Главният прокурор потвърди, че Васил Капланов-Каплата е задържан за 72 часа по друго досъдебно производство. Вчера ви съобщихме, че това е производство за държане на боеприпаси.

 

„Работи се и по досъдебното производство за изчезналото лице, но не мога да коментирам конкретни действия“, посочи още главният прокурор.


„Паралелно в Дупница се извършва масирана полицейска операция по различни сегменти за противодействия на престъпността. Допълнително се провежда операция по досъдебно производство на Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП касаещо производството на наркотици.

 

Ще направим всичко възможно с колегите от МВР да не се връщат т.нар. мутренски времена. Ако някой си мисли, че е в началото на 90-те, ще разбере, че вече не сме в 90-те по трудния начин. Работим с максимален капацитет“, коментира още Гешев.

На наш въпрос дали се претърсва т.нар. база на Капланов – имот в непосредствена близост до парк Рила, главният прокурор не можа да конкретизира: „Аз не знам къде се подвизават криминално проявените лица. Казвам, че тече масирана полицейска операция във всякакви аспекти. Претърсвате се набелязани обекти“.

 

„Това не е еднократно действие към момента. Ангажирал съм се, поех ангажимент към брата на изчезналото лице и предстои с колегите от МВР сериозна работа за ситуацията в Дупница. Това не е края, а началото“, посочи още той.

Изп. длъжността директор на Главна дирекция на полицията обясни, че над 300 служители на МВР, НАП, Инспекция по труда, Агенция Митници участват в операциите в Дупница.


На входовете и изходите на Дупница са изградени 7 временни КПП-та, като се спират и проверяват всички автомобили.


„Селектирани са голям брой обекти и лица за проверка“, посочи главен комисар Николай Хаджиев.

На журналистически въпроси дали ефективните издирвателни и следствени действия закъсняха, той отговори, че тече проверка включително на работата на полицейския участък в Дупница.


Хаджиев посочи, че операциите продължават, като до момента са арестувани четирима, но извън случаят „Янек“.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети