Влошаването на ситуацията с коронавируса няма да доведе до затваряне на градове, но са възможни други строги мерки

DenNews.bg
26.08.2020
размер на текста:

Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се подобрява през последните две седмици, но не и достатъчно, за да се премахне извънредната епидемична обстановка. Това коментира пред БНТ доц. Ангел Кунчев, представител на Националния оперативен щаб.
Днес се очаква правителството да удължи обстановката до края на септември.
"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни д-р Кунчев.


При рязко влошаване на обстановката може да се затворят отново заведения и стадиони, всички мерки са налични, без затваряне на градове - обясни още здравният инспектор.

Той обясни рекордната бройка от 23 починали в понеделник - оказало се, че секретарки и служители от болници са вкарали данните за почивните дни и са ги въвели в началото на работната седмица, което е довело за фрапиращата бройка, те ще бъдат открити и ще бъдат наказани.

Кунчев определи болниците отличници - София, Пловдив, Бургас са отличници по справяне с кризата, напоследък вече и Варна и Добрич, които станаха огнища на зараза.

Относно мерките за протичане на новата учебна година - обща работна група на министерствата на здравеопазването и образованието се опитва да направи подробно описание на начина на действие в различни ситуации в училищата и детските градини, каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното състояние в момента, е особено важна и необходима. Затова ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат улеснени родителите и да се избегне струпване пред кабинетите на личните лекари.

"Има основни правила, които важат за всички и навсякъде... Маските бихме ги препоръчали не в клас, не по време на час, а при струпване на децата в много по-големи групи", добави той.

Всеки казус как да се преминава на дистанционно обучение при случай на коронавирус в клас или в училище ще се решава индивидуално. България следи внимателно какво се случва в другите европейски страни, където учебната година започва по-рано.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети