Бизнесмен осъди НАП за теча на данни

DenNews.bg
26.08.2020
размер на текста:

Бизнесменът от Русе Свилен Максимов, съпруг на жестоко убитата журналистка Виктория Маринова, осъди Националната агенция по приходите за допуснатия хакерски пробив, при който личните данни на милиони българи изтекоха в мрежата. Делото е спечелено на първа инстанция, предаде БНТ.
Максимов води делото от морални подбуди - искът му е символичен и е на стойност едва 1 лев.

"Моите лични данни и моите финансови данни се "разхождат" и всеки може да ги види, включително и недобросъвестни хора, които могат да вземат данните на 6 млн. българи, да видят, примерно, кой има пари за изнудване, за плащане на откупи", коментира Максимов.
Адвокатът му Андрей Желязков, казва, че е основал защитата си на фундаменталните права на личността, които се пазят от новия европейски регламент за защита на личните данни. "НАП е осъдена и е призната за виновна за това, че не са приложили подходящи технически и организационни мерки да защитят личните данни на гражданите", заяви юристът. "Явно има нужда съдът да укаже на НАП, че те са виновни, тъй като ние не видяхме те самите да признават каквато и да е било вина", отбелязва още Максимов. Националната агенция по приходите е осъдена да заплати и разноските и експертизата по делото в размер на 840 лева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети