Хиляди очакват намесата на главния прокурор в случая с изчезналия и най-вероятно отвлечен Янек от Дупница

DenNews.bg
25.08.2020
размер на текста:

Янек Миланов изчезна в нощта на 31 юли

Хиляди съпричастни хора от Дупница, България и чужбина очакват какви конкретни действия ще предприеме главният прокурор Иван Гешев по случая с изчезналия и най-вероятно отвлечен Янек Миланов от Дупница. Те чакат, защото си дават ясна сметка, че всеки от тях и техните близки е в опасност след проявената дързост от страна на Васил Капланов- Каплата. Защото той, без да се крие от никого е качил Янек в джипа си, останал е около 10-ина минути пред сградата на полицията и е заснет от камерите там как говори с Янек, преминал е през няколко камери във фаталната нощ, а сега спокойно се разхожда на свобода из града и поздравява усмихнато всеки, който срещне. Страховете на хората са основателни и поради факта, че му е дадена и възможност да не дава никакви показания просто, защото е отказал да направи това в полицията. Въпреки образуваното досъдебно производство за отвличане, Каплата живее необезпокояван.

 

43-годишният Янек изчезна в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви.
Главният прокурор насрочи за вторник, 25 август, среща с брата на Янек-Марио Миланов.

 

„Дано, дано главният прокурор разпореди по-бързи действия на полиция и прокуратура. Дано досъдебното производство бъде изтеглено в София, защото знаем, че тук зависимостите са големи. Истината е, че Дупница точно се беше успокоила, а ето, че по възможно най-ужасния начин ни върнаха в най-тежките мутренски времена. Но дори и тогава – когато по Дупница се стреляше и биеше за добро утро и лека нощ, не сме ставали свидетели на чак такова арогантно посегателство срещу обикновен гражданин. Едно добро и възпитано момче е отвлечено, а възможно е да е станало и най-лошото, без да има връзка с криминални структури, без да е криминално проявен. Янек е един от нас – обикновен и добър човек. Ние всички сме Янек. И не, този случай не е като случаите със саморазправа между групировки, защото той не е част от групировки. Та Янек дори не живее и работи в България – от 17 г. живее и работи във Франция, като просто искаше да си припечели пари и да си подреди живота тук, защото обича Дупница. Дано главният прокурор разпореди да бъде извършено мащабно и качествено претърсване, даже да бъде включена жандармерията. Ние знаем, че българските служби могат да намерят Янек, независимо какво се е случило и независимо къде е. Просто искаме Янек да бъде намерен. Янек е един от нас. Янек е добър човек, обикновен гражданин, който не само не е престъпил закона, но и крива дума не е казал“, призовават близки на Янек Миланов.

 

Не само близки и приятели живеят в ужас вече 24 дни, но хиляди хора от страната и чужбина показват съпричастност и настояват за ефективно разследване.

Темата за изчезването на Янек е най-обсъжданата от българските общности зад граница. В групи на българи във Фейсбук има дори призиви за набиране на средства за наемане на частен детектив.

Повечето обаче апелират държавата в лицето на правоохранителните органи да си свършат работата.

 

 

„Как да се приберем, ако знаем, че утре ние или децата ни може да са на мястото на Янек – без да искат да настъпят някого и да изчезнат. Какво означава „да изчезнат“. Ясно е, че срещу Янек е извършено престъпление. Или е бил сплашен така, че да не смее да се покаже, или го държат някъде насилствено, или е станало най-лошото. Други варианти няма. Още повече щом е подлаган на тормоз дългове време, а полицията не го е защитила по никакъв начин“, добавя друг.

Коментарите в социалните мрежи са силно емоционални.

Мнозина не могат да прикрият яда си, че човекът, който е видян за последно с Янек- Васил Капланов-Каплата, продължава да се разхожда на свобода. „Какво прави на свобода? Защо не е закаран в София на разпит? Защо не е подложен на детектор на лъжата, щом има записи и щом миналото му не е на хрисим и безобиден човечец. Та този човек има досие, а и познава системата отвътре, нали е бил полицай. С него трябва да работят криминални психолози и най-добрите професионалисти в системата!“, казват други.

Най-много, разбира се, са коментарите с отправени молитви и надежда Янек да е все още жив и здрав.

Има и такива, които призовават самите хора на Галеви да покажат човещина и да помогнат за намирането на Янек Миланов.

 

„Проблемът не е в заминаването. Проблемът е когато се върнем. 2007 г. имах проблеми с Каплата“, пише друг дупничанин.

 

„Скъпи съграждани, случаят на Янек не е част от тъжна статистика, не го гледаме по новините и не е далеч от нас.
Янек изчезна тук - в нашата Дупница, наброяваща едва няколко хиляди жители, а не в милионен мегаполис.
На 31-ви вечерта беше Янек, утре може да е вашият син, брат, братовчед или приятел.
Недопустимо е конфликти от каквото и да е естество да се разрешават по този начин в 21-ви век.
Недопустимо е да не получаваме защита от службите, които би трябвало да работят за нашето благо.
Недопустимо е убийци, рекетьори и хора свързани с отвличане да се разхождат и да живеят сред нас необезпокоявани.
Недопустимо е нашите баби и дядовци, майки и бащи и близки хора да живеят в страх.
Недопустимо е да живеем в такава България“, пише млада жена.

Много от тях не успяват да се завърнат...
Не се страхувайте от този, който убива, той е жив мъртвец, той е загубил душата си, а без душа какво си...
Ако не се обичаме, България ще загине!
Няма по-добро от това, повярвайте ми!
Аз съм сред вас,
огледайте се и ще ме видите в надеждата,
която свети в очите на хората и
във всяко българско сърце, копнеещо
за по-добър живот в България!“, пише жена.


„24 ден #КЪДЕЕЯНЕК

Ще ви кажа къде е Янек. Янек е в сърцата на хората. Какъв е Янек е изписано по опънатите от тревога, любов и надежда лица на познати и непознати.
Макар да е в неизвестност, той е единственият човек за когото знам точно къде е - в мислите на всички добри и почтени хора е.
Янек е на сигурно, недосегаем е за болката и злото, защото хиляди и хиляди доброволно си взеха от неговата незаслужена с нищо беда. Взеха я не по команда под страх или да се слагат някому; взеха я от любов и надежда. Взеха я от човещина.
Няма нищо по-силно от любовта и съпричастието между добрите хора“, пише друга.

 

Припомняме, че по образуваното от Окръжна прокуратура-Кюстендил досъдебно производство за отвличане тече разследване, в което са включени столични криминалисти и експерти. На два пъти част от разследването водолази и лодки претърсваха водите на язовир Дяково.

Основната версия е, че причина за случилото се е отношения на Янек Миланов с бившата съпруга на Капланов, които обаче са били приключени преди време.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети