Ердоган нареди още една древна християнска църква да бъде превърната в джамия

DenNews.bg
21.08.2020
размер на текста:

 Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди още една древна християнска църква да бъде превърната в джамия, съобщава "Франс прес".

Става въпрос за манастира Хора в Истанбул, който е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на император Комнин. В него се намира и известната църква "Христос Спасител".

В решението, публикувано днес в правителствения вестник, се посочва, че манастирът ще бъде предаден на Дирекцията по религиозни въпроси, а византийските фрески ще бъдат закрити, съобщава ERT.

Манастирът е създаден през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол. Светата обител е функционирала като джамия в продължение на 434 години, а през 1945 г. е била превърната в музей.

Миналата година Върховният административен съд на Турция реши манастирът отново да бъде превърнат в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението обаче не беше изпълнено досега, тъй като не беше издаден президентски указ.

Припомняме, миналия месец в джамия беше превърната и емблематичната катедрала "Света София".

На 10 юли Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети