Руските лекари не пускат Навални за лечение в Германия

DenNews.bg
21.08.2020
размер на текста:

Руските лекари отказват да пуснат опозиционера Алексей Навални да излети за Германия, където да се лекува, съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш. Главният лекар на болницата е казал, че състоянието на Навални е твърде нестабилно, за да пътува, и след това се е заключил в кабинета си, казва Ярмиш, цитирана от в. "Гардиън".
Самолет с медицински екип е излетял рано тази сутрин от Германия, за да откара руския опозиционер Алексей Навални на лечение в болница в Берлин, съобщи ДПА. По данни на Flight Radar самолетът вече е кацнал на летището в Омск.


44-годишният Навални се намира в кома в болница в сибирския град Омск. Съществуват подозрения, че той е бил отровен. Всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени, е заявил германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил.

Навални би могъл да пристигне в Берлин още днес. В германската столица той ще бъде лекуван в болницата "Шарите". Цената на полета и на лечението ще бъде покрита от частни лица, уточни Бизил.


Според Иван Жданов, директор на основаният от Навални неправителствен Фонд за борба с корупцията, служителка на пътната полиция е казала в негово присъствие, че в тялото на опозиционера е открито вещество, което е опасно не само за живота му, но и за хората около него. Всички около Навални трябва да бъдат в защитни костюми, допълнила тя, но не дала никакви подробности.


Транспортната полиция е била в болницата, защото се е подготвяло превозването му в чужбина и към 6 часа сутринта все още е имало разрешение за изпращането му в Германия, каза съпругата му Юлия Навална. Според нея това забавяне се прави, за да изчезнат остатъците от химическото вещество в тялото на съпруга ѝ. Нямаме доверие на тази болница и искаме да го преместим в болница, където се доверяваме на лекарите, каза още тя.

Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва. Самолетът е кацнал аварийно заради звлошеното състояние на Навални, който е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Според Ярмиш най-вероятно опозиционерът е бил отровен с нещо, поставено в чая му.

Пред руската телевизия "Дожд" главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко не пожела да спекулира за причините за заболяването на Навални и заяви, че се извършват тестове за уточняване на диагнозата му.
Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързи обяснения от Русия за обстоятелствата около вероятното отравяне. Това направи и френския президент Макрон.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети