Разкритата "ферма" за добив на криптовалута откраднала ток, колкото харчи цял Кюстендил за месец

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

Районна прокуратура-Кюстендил разследва незаконно присъединяване към електроразпределителна мрежа и кражба на енергия от „ферми“ за криптовалута. От Районна прокуратура в града уточняват, че до проверка се е стигнало след сигнал от длъжностно лице.
От държавното обвинение са констатирали, че съоръжението за "копаене" на електронна валута е "закачено" неправомерно към трафопост ТП "Затвора" на ул. "Прогона".
В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествие – два трафопоста. Претърсени са били сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, стопанисвани от С.К. от София. Било е установено, че в тях са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. Налице са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързаните с тях различни компоненти.
С оглед установяване периода на ползването на всяко от устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета от извършеното престъпно деяние, предстои назначаване на техническа експертиза.
Действията по разследването продължават.

Главният прокурор коментира случая в профила си в Twitter:

"Разкрити са престъпления, включително кражба на ток, от т.нар. "ферма" за добив на криптовалута. Откраднатото е за милиони левове, колкото едномесечната лятна консумация на Кюстендил. Пари, които плаща всеки един от нас към сметките си за ток", написа той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети