165 са вече жертвите на взрива в Бейрут

DenNews.bg
11.08.2020
размер на текста:

 Загиналите при мощната експлозия на пристанището в Бейрут нараснаха до 165, обяви представител на Министерството на здравеопазването пред ДПА. Издирвателните операции продължават, въпреки че шансовете за откриване на оцелели драстично намаляват. "Продължаваме да търсим, но губим надежда", каза спасител, пожелал анонимност, който добави: "Семействата на изчезнали хора ни молят да открием останки от техните деца - те също губят надежда".

Все още се издирват около 20 души.

Тази вечер започна шествие по повод една седмица от експлозията.

 

 

"Ние вярваме, че тези са много близо до склада, където експлозията се случи", добави той. Около 6000 души са ранени при силната експлозия, която остави между 250 000 и 300 000 души без дом и нанесе огромни щети в града. Инцидентът принуди правителството на премиера Хасан Диаб да подаде оставка на фона на протести.

На 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 г. без необходимите мерки за безопасност. Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. Ливанските власти разследват няколко причини за трагедията: външна намеса, небрежност или инцидент

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети