Дупничани сигнализираха за запрашване от разрушаването на бившия КЕЧ

DenNews.bg
11.08.2020
размер на текста:

Дупничани сигнализираха днес за силно запрашване на въздуха в жк „Дупница“ в следствие на дейностите по разрушаване на бившия КЕЧ.
В сигнал до редакцията ни граждани посочват, че има дни, в които прахолякът във въздуха се вижда и усеща много повече.
Припомняме, че разрушаването на сградите на бившия КЕЧ започна през юни и се извършват от частна фирма от Дупница, наета от Общината с пряко договаряне.
„Указано е, че трябва да се предприемат мерки против запрашване на въздуха, още повече, че в близост има жилищни блокове. Не е препоръчително, а е задължително да се извършва мокрене с вода, че да няма вдигане на прах. Почти на края са вече и скоро теренът ще бъде разчистен“, обясни за DenNews.bg зам.-кметът на Дупница Крум Милев.
Той обеща да се свърже с фирмата.


Припомняме, че Община Дупница има предписание за разрушаването на сградите от страна на РДНСК, заради опасността от инциденти. Терена на бившия КЕЧ се помещава на площ от 12 930 кв. м и беше собственост на военното министерство. Години наред сградите и имота пустееха, а на няколко пъти имаше рискови ситуации заради срутвания на тухлената ограда. Общината единствено можеше да огражда имота със сигнални ленти. След години чакане собствеността върху терена бе прехвърлен на Община Дупница с решение на Министерски съвет през месец ноември миналата година.
Още тогава от Общината представиха проект за изграждане на младежки център със свободни, богато озеленени пространства, който да предлага на деца и младежи безплатни образователни и социални услуги, възможност за спорт и развлечение. Проектът предвижда открита площ състояща се от пространство с различни арт работилни и творчески ателиета, места за отдих, спортни площадки, зони за културни прояви на открито, wifi зона и други, като единствено бившата административна сграда ще се запази и използва отново за администрация, където ще се помещава информационен център, зали, кабинети и ателиета.
Успоредно с представянето на идеята започна и изготвяне на работен проект, като идеята бе през настоящата година Общината да кандидатства за финансиране по европрограмите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети