Втора нощ на кървави улични сблъсъци в Беларус

DenNews.bg
11.08.2020
размер на текста:

Втора нощ на кървави сблъсъци между полиция и протестиращи срещу преизбирането на президента на Беларус Александър Лукашенко, наричан последният диктатор е Европа. Опозицията обвинява властите, че обявените резултати от вота са неистински.
Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".
Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.
Очевидци обаче съобщават, че загиналият демонстрант не се е взривил при опит да хвърли взривно устройство, както твърди милицията, а при избухване на светошумова граната, хвърлена в тълпата от силите на реда, пише руският "Московский комсомолец".
Вчера от правозащитната организация „Вясна“ съобщиха, че протестиращ е загинал, след като е бил прегазен от автомобил на силите за сигурност. Властите отрекоха този случай.
След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС.
"Мачкай ги всичките!" - цитира в репортаж от Минск руското издание "Комсомолская правда" призива на полицейски "командир". "Учеха ни да мразим демонстрантите", пояснява бивш служител от местните вътрешни войски.
Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

Задържани са няколко хиляди души, посочва "Известия". Вестникът припомня, че според местната ЦИК президентът Лукашенко е събрал малко над 80 процента от гласовете, а основният му съперник Светлана Тихановска - малко над 10. Тихановска - бивша учителка по английски, се смята за победител, а щабът й отказа да признае тези резултати.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети