Правозащитна организация съобщи за убит протестиращ в Минск

DenNews.bg
10.08.2020
размер на текста:

Един човек е загинал, а десетки бяха ранени при снощните протести в Минск срещу резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.
"Един получи смъртоносна черепно-мозъчна травма, след като бе блъснат от кола на силите на реда по време на протестите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница“, уточняват от „Всяна“.

Беларуското вътрешно министерство обаче заяви днес, че няма загинали при протестите, посочва ТАСС.

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души, съобщи "Вясна", цитирана от ТАСС.
"Към 10.00 ч. сутринта днес разполагаме с данни за не по-малко от 213 задържани в Беларус вчера", съобщи организацията и отбеляза, че броят на задържаните може да е и по-голям.

 

Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска заяви, че отказва да признае официалните резултати.

"Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените", каза тя днес пред журналисти. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати - за масово фалшифицирани.

Нейни сътрудници казаха, че опозицията е поискала повторно преброяване в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията иска също да проведе разговори с беларуските власти за това как да се извърши мирна смяна на властта.


Успехът на президентските избори на превръщащия се във вечен държавен глава Александър Лукашенко предизвика бурни реакции не само във вътрешен, а и в международен план.


В рамките на няколко часа след оповестяването на резултатите от ЦИК президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин изпратиха поздравителни телеграми, но отзивите на запад са далеч по-различни.


"Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност", гласи текстът на телеграмата, изпратена от Путин, цитиран от ТАСС. Той изразява и увереност, че "това несъмнено отговаря на коренните интереси на братските народи на Русия и Беларус".


"От името на китайското правителство и народ, а също така лично от мен изпращам топли поздрави и най-добри пожелания. Уверен съм, че под ваше ръководство Беларус непременно ще постигне нови блестящи успехи в процеса на държавното строителство", се отбелязва в посланието на китайския президент.

 

Вчерашните избори за президент на Беларус бяха добре организирани и наблюдателите от страните от Общността на независимите държави (ОНД) не установиха нарушения от гледна точка на законодателството. Това заяви днес на пресконференция в Минск Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Русия и Беларус, предаде ТАСС.

Наблюдателската мисия на ОНД не откри факти, които да поставят под съмнение легитимността на президентските избори в Беларус, каза пред журналисти изпълнителният секретар на общността Сергей Лебедев. По думите му изборите са протекли при спазване на законите, били са открити, конкурентни и са гарантирали волеизявлението на гражданите.

За изборите бяха регистрирани рекорден брой местни наблюдатели - над 48 000. За пръв път обаче в страната се състояха избори без широко международно наблюдение.

По данни на ЦИК са били акредитирани 248 международни наблюдатели, включително 184 от различни структури на ОНД. С оглед пандемията и късно пристигналите покани от Минск Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ и ПАСЕ отказаха участие в наблюдението. Руската ЦИК заяви, че не е получила официална покана; представители на Русия работиха в състава на мисията на ОНД.


Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие.

"Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.


Полският премиер Матеуш Моравецки излезе с инициатива да се организира извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ситуацията в Беларус след състоялите се в страната президентски избори. Изявлението по този въпрос бе качено днес на официалния сайт на полското правителство, цитиран от ТАСС.

"Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова премиерът Матеуш Моравецки в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус", се казва в съобщението.

Външното министерство на Полша пък изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

"Обръщаме се към властите на Беларус с призив да спрат да нагнетяват напрежението и да започнат да зачитат основните човешки права", заявява външното министерство на Полша.


Латвийският президент Егилс Левитс призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да извърши разследване на изборния процес за президент на Беларус, предаде ТАСС.

"Призовавам ОССЕ и другите компетентни международни организации, след като изслушат всички заинтересовани страни, да предприемат разследване на току-що завършилия изборен процес - на предизборната борба, произвеждането на самите избори, на определянето на резултатите от гласуването и на последвалите събития", заяви президентът в специално изявление.

Според него международните експерти трябва "да проверят съответствието на тези избори на стандартите за свободни и демократични избори" и да дадат своята оценка. Левитс призова беларуските правоохранителни органи "да спазват всички човешки и граждански права, включително свободата на словото, печата и събранията", а също така да освободят всички задържани в хода на предизборната кампания лица.

"Латвия като съседна на Беларус страна напълно подкрепя дълбокия стремеж на беларуския народ да живее в независима, свободна, демократична и правова държава", добави президентът.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети