Издирван за корупция бивш мексикански губернатор е арестуван в САЩ

DenNews.bg
09.07.2020
размер на текста:

Издирван по обвинения в корупция бивш мексикански губернатор е арестуван в САЩ, съобщи прокуратурата на Мексико.
Беглецът от правосъдието Сесар Дуарте е бил заловен в Маями, Флорида, с цел екстрадиция.
Арестът се случва, докато президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор е на официално посещение в Съединените щати.
57-годишният Дуарте, губернатор на северния щат Чихуахуа в периода 2010 - 2016 година, е издирван в Мексико, защото се предполага, че е отклонил около 52 милиона долара публични средства. Прокурорите заявиха, че Дуарте, който е изправен пред поне осем държавни и федерални обвинения, е арестуван в Маями от американските служби. Той беше виден член на Институционалната революционна партия на бившия мексикански президент Енрике Пеня Нието. Очаква се бившият губернатор да се яви на изслушване пред федералния съд в Маями в следващите 72 часа, за да бъде информиран за обвиненията срещу него в Мексико.
Смята се, че Дуарте се е укривал в САЩ, откакто заповедта за ареста му е издадена през 2017 година. Около дузина бивши мексикански губернатори са обвинени в корупция или връзки с организираната престъпност. Дуарте е първият арестуван в мандата на Лопес Обрадор, който встъпи в длъжност през декември 2018 година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети