Днес отбелязваме 170 г. от рождението на Иван Вазов

DenNews.bg
09.07.2020
размер на текста:

Днес отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов. В цялата страна са планирани поредица от събития за юбилея.

Както вече съобщихме, от 10:30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Иван Вазов (градинката "Иван Вазов" в непосредствена близост до Градската градина), а в 11 часа е насрочено откриване на изложбата от конкурса за рисунка на тема: "Рисуваме героите на Вазов". Изложбата и награждаването на участниците в конкурса ще се състоят в Изложбена зала "Джамията".
В 11:30 часа в двора на „Джамията“ ще започне поетичен рецитал, посветен на Иван Вазов. Участие в програмата ще вземат актьори от ОбДТ "Невена Коканова", деца от читалищата на територията на общината, деца от ДГ "Зора", Цвята Таслакова, преподавател по български език и литература в ПГ "Акад. С.П. Корольов" и Васил Нешев, поет и писател от село Крайници.

 

С две изложби Българската академия на науките ще отбележи 170-годишнината от рождението на твореца.

През 1881 г. Иван Вазов е избран за академик и става действителен член на Българското книжовно дружество /БКД/, а през 1921 г. е почетен член на БАН. Това съобщи пресцентърът на БАН.

В 10.30 часа днес, пред сградата на Народния театър "Иван Вазов", е откриването на съвместна изложба с партньорите на честванията - БАН, Столичната община и Народния театър.

Във фоайето на Българската академия на науките, в 15.00 часа, ще бъде открита изложба на Централната библиотека на БАН. В изложбата, посветена на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература, Централната библиотека на БАН представя негови произведения, съхранявани във фонда й в продължение на 150 години.


В експозицията са показани голяма част от творби на Иван Вазов, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на "Периодическо списание" и на "Сборник за народни умотворения", издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие Българската академия на науките, както и първите издания на някои от тях. Ще може да се видят преводи на "Под игото" на полски език от 1895 г., на "Чичовци" - на чешки език от 1949 г., на "Под игото" - на немски език от 1918 г., на "Разкази и повести" - на немски език от 1917 г., както и издание на стихотворението "Радецки" от 1878 г., поредицата "Походна войнишка библиотека" /1917-1918/, с главен редактор проф. Иван Д. Шишманов, издавана от Щаба на действащата армия.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на Вазов. Това са отделни произведения, творби, публикувани в периодичния печат, както и литература за него.

В 18.00 часа на Голямата сцена в Народния театър ще се състои тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и на носителя на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Партньори на честването са БАН, Столичната община, БНТ и БНР.


На честването ще бъде показан и документалният филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 - същата вечер, от 22.30 часа. Зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл "О, ти, която и да си..." от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова.

Програмата за целия ден на 9 юли ще бъде посветена на честването на забележителната годишнина.

След откриването на изложбата в 10.30 часа, към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията "Аз съм българче" и "Молитва".

Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Иван Вазов в градинката на ул. "Раковски", където ще бъдат положени цветя.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети