Протестиращи нахлуха в сръбския парламент, не искат ново затягане на мерките

DenNews.bg
08.07.2020
размер на текста:

Демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент по време на протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в Белград заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус.
Хиляди се събраха пред Народната скупщина снощи, след като президентът Александър Вучич обяви по-рано през деня възстановяването на някои мерки срещу коронавируса. Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.
Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.
На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи.
Местни медии съобщиха за размирици и случаи на мародерство, но до момента няма потвърждение.
Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.
Протестът започна малко, след като сръбският президент направи обръщение по националната телевизия и представи ситуацията с коронавируса в страната и по-конкретно в столицата като драматична, отбелязва ДПА.

В Белград ще бъде въведен полицейски час за първи път от началото на май, съобщи Вучич. Той подчерта, че "всички болници в (сръбската столица) са почти пълни. Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши."
Вчера бе съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа - най-много за едно денонощие от началото на пандемията. Новите заразени са 299 при средно между 250 и 350 за изминалата седмица.
Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.
Активните случаи в страната вчера бяха малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.
От днес в Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.
Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети