София е като след тропическа буря –наводнени улици и метро, влачени коли и квартали без ток

DenNews.bg
07.07.2020
размер на текста:

Преваля... Колаж: Валдес Радев

Един човек е леко пострадал при бурята с проливен дъжд, градушка и силен вятър, която премина снощи над София.
Тя остави след себе си наводнени улици и метро, квартали без ток, завлечени от придошли реки коли.

Столицата осъмна като след тропическа буря. Леко пострадал е само един човек, след получен е сигнал за паднал гръм на търговски обект на в кв. Гоце Делчев. Обектът е бил наводнен, а човекът транспортиран до болница.
"По данни на Националния институт по метрология и хидрология около 50 литра на кв. метър са паднали за около час на "Орлов мост". Това означава, че в южните квартали са били над 60 литра", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг за ситуацията в столицата. Най-тежко пострадала е южната част на София, както и най-ниските точки на столицата - подлезите, транспортните тунели, НДК подлезът, "Лъвов мост", подлезите на бул. "България", на бул. "Ботевградско шосе". Получени са много сигнали за наводнени мазета. В момента подлезите в столицата са отводнени, единствено "Лъвов мост" остава затворен. В момента там движението е спряно, докато не се отводни района, съобщават от Столичната община. Получени са над 430 сигнала за спряно електричество. "В момента има 5 трафопоста със спряно електроподаване в няколко квартала", уточни Фандъкова.
Няма ток в някои части на "Манастирски ливади", "Оборище", като най-късно до обяд се очаква всички проблеми с електричеството да бъдат решени. Продължават да се отводняват сутеренните помещения на театър "Сълза и смях" и болница "Надежда". През нощта е бил отводняван и сутерена на Пирогов. В момента градския транспорт се движи с нормално разписание, само автобус 63 минава по ул. Пушкин, каза кметът.


Общо сигналите на телефон 112 през нощта са били около 700, като над 430 от тях са били за наводнявания. За кратко време се покачиха нивата на реките - Перловската и Слатинската река излязоха в участъци - Перловската река излезе в участъка при моста на ул. "Шипка", каза кмета. Еднометрова вълна от Перловската река повлече кофи за боклук и близо 10 коли по бул. "Евлоги Георгиев". Движението в района беше спряно. Реката излезе от коритото си и в района на ВМА където спря движението.

Районът около НДК беше затворен. Подлезът на НДК при Моста на влюбените беше под вода. Коли са закъсали под моста на бул. България и околовръстното. Метрото в района беше под близо метър вода. Движението на метрото обаче не е спирало. Четири са силно наводнените метростанции в София, най-пострадала е "Европейски съюз". В момента метрото функционира нормално. Подобна беше и картината около Орлов мост. Наводнено е и околовръстното на кръговото за "Драгалевци". Залети бяха и транспортният подлез на бул. Цар Борис III и при гара “Подуяне” към бул. “Ботевградско шосе”, както и други по-ниски точки.

Владайската река преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски". Временно с прекъснато електричество на части от “Хаджи Димитър”, "Хладилника", "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Св. Троица", Красна поляна, Люлин. Метеоролозите предупреждават, че в столицата и днес времето ще остане нестабилно. Очакват се валежи, има и опасност от градушки, но по-скоро тези явления ще отидат към Източна България.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети