София отново се събуди блокирана с антиправителствени протести

DenNews.bg
31.07.2020
размер на текста:

София отново се събуди блокирана с антиправителствени протести. Очакват се още по-големи задръствания, понеже днес е ден за пътуване и хората тръгват с колите.
Остават затворени Орлов мост и площад "Независимост". Градският транспорт се движи с променен маршрут както вчера. Препоръките към гражданите са да използват метрото, което към този момент не е засегнато от протестите.
Тази сутрин при протестиращите на Орлов мост дойдоха представители на Столична община, които преговаряха с тях да бъде пуснато движението на градския транспорт.
Протестиращите не отстъпват и казват, че ще останат на Орлов мост докато правителството и главния прокурор не подадат оставки. Освен тези две оставки се иска и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.
Гражданите от палатковия лагер са снабдени с вода и храна, а до късно снощи на кръстовището имаше музика, танци и барбекю. Районът заприличва на къмпинг с палатки и тенти, между които играят деца, рисуват с тебешир по асфалта, карат колелета и се забавляват. Някои от демонстрантите си донеосаха и саксии с цветя, маси и столове - всичко необходимо за удобно и по-дълго пребиваване на полеви условия.
В късната част на вечерта протестиращите пропуснаха няколко автобуса от линиите на градския транспорт.
Исканията на протестиращите остават същите. "На мига, в който исканията ни за оставки бъдат изпълнени ние сме готови да освободим движението", казват протестиращите.


Снощи в центъра на София се проведе 22-ият протест. Той започна с организиране на протестен плаж на жълтите павета, мина през изваждане на "мръсните дрехи" на премиера във вид на негови цитати от трите мандата на негови правителства – ударни изказвания, които в края на краищата са се оказали просто силни думи без последващи дела, за да се стигне до хвърляне на яйца и домати по сградата на Министерски съвет. Шествието беше кратко и почти не обърка трафика в центъра. Хората отново преминаха през представителството на европейската комисия в България. Финалът беше на блокирания "Орлов мост", който се превърна в оживен парк.
Журналистът Димитър Стоянов от Биволъ каза, че един от най-важните приоритети е да има честно и електронно гласуване. Той настоя за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет в този му вид.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети