Германия слага край на експлоатация на източноевропейци в кланиците

DenNews.bg
30.07.2020
размер на текста:

 След разкритията за тежките условия, при които работят наетите от Източна Европа работници в германските кланици, правителството реши да забрани договорите с фирми-подизпълнители в бранша. С това се надяват да сложат край на експлоатацията на хора там, съобщава Дойче веле. Условията за работа в месопреработвателния бранш в Германия отдавна са обект на сериозни критики.
Огнищата на коронавирус, които възникнаха в редица кланици в последните месеци, привлякоха вниманието към този проблем. Основна причина за тежките условия на труд според мнозина са срочните договори, с които се наемат служители, основно от Източна Европа. Затова германското правителство предлага тези договори да бъдат забранени. Те регламентират производството на конкретен продукт или извършването на конкретна дейност. Възложителят възлага, изпълнителят трябва сам да организира производствения процес и носи пълна отговорност за него. Един специфичен подтип на тези договори е възлагането на работа на терен на възложителя. Подобен е случаят с кланиците. Срочните договори са замислени за извършването на единична услуга или такава, в която изпълнителят не е пряко обвързан с работния процес в компанията. "Ако обаче служителите са постоянно и изцяло включени в производството на определена компания, договорът може да се окаже проблематичен", казва Йоханес Якоб от Германската федерация на профсъюзите. "В този случай служителите, наети от подизпълнителя, не могат да взимат самостоятелни решения и да поемат отговорност, както се изисква при един срочен договор." Те често работят рамо до рамо с наетите пряко от възложителя лица, но при по-лоши условия - например без тарифен договор и без синдикална защита, във връзка с което получават по-ниско заплащане и им се налага да работят извънредно. В месопреработвателния бранш много често клането и разфасоването на месото се поемат от фирми-подизпълнители. И собствениците на кланиците не носят отговорност за условията на труд. Германският министър на труда Хубертус Хайл определи експлоатацията в бранша като срамна. Затова правителството предлага забрана на срочните договори за големите компании в месопреработвателната индустрия. Проектът предвижда кланиците с над 50 служители да не могат да прехвърлят преработката на месото на подизпълнители. Планират се и повече проверки, както и дигитално отчитане на работното време, така че работодателите да спазват минималното заплащане. "Срамота е, че хората от Централна и Източна Европа се експлоатират. Ще сложим край на това", уверява Хайл. Намеренията на правителството са новото законодателство за забрана на договорите с подизпълнители да влезе в сила от първи януари следващата година.
Опозицията дава различни оценки за предложението. Либералите го критикуват и смятат, че не е необходим нов закон, а по-стриктен контрол. Зелените пък настояват да бъдат защитени работещите във всички сфери, не само в месопреработването.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети