Турция се готви да блокира "Фейсбук", "Туитър" и YouTube

DenNews.bg
25.07.2020
размер на текста:

Парламентът на Турция подготвя гласуване на законопроект, който позволява блокиране на платформи като "Фейсбук", "Туитър" и YouTube, ако не спазват нови стриктни регулации. Анкара значително ще засили мерките за контрол над съдържанието в социалните мрежи, пише "Гардиън".

Проектозаконодателството ще принуди социалните мрежи с повече от 1 милион потребители дневно в Турция да установят официално присъствие в страната или да упълномощят представител в държавата, който ще поема правна отговорност пред турските власти.

Компаниите или техните представители ще трябва да отговорят в рамките на 48 часа на оплаквания за съобщения, които "нарушават личните права" и от международните компании ще се изисква да съхраняват данните на потребителите в Турция. Ако не изпълнят тези задължения, властите ще налагат глоби до 1,5 милиона долара и или ще блокират достъпа до социалните мрежи.

Проектозаконът също позволява на съда да издава заповед турски новинарски сайтове да премахват съдържание до 24 часа.

Комисията по правни въпроси към турския парламент одобри законопроекта рано тази сутрин, докато страната се подготвяше за отварянето на "Света София" като джамия.

Гласуването в пленарна зала все още не е планирано, но проектозаконът се очаква да мине с подкрепата на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и коалиционните партньори.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети