Идомени отново се превръща в основен мигрантски канал на Балканите

DenNews.bg
22.07.2020
размер на текста:

 Мигрантите постоянно се опитват да преминат през гръцката граница към Северна Македония в района на Идомени. През нощта групи се качат във влаковете или правят опити да пробият оградата по граничната бразда, съобщава порталът „Инфомигрантс”, цитиран от БГНЕС. Въпреки риска да бъдат ударени от ток от високоволтовите проводници, те скачат във влаковете, споделя за портала машинист, който наскоро открил група мигранти във влака, който управлявал. Онези, които все пак успяват да преодолеят препятствията на границата, най-често биват пресрещани от полицейските патрули в страната и връщани обратно в Гърция.

Такъв е случаят с пакистанеца Муса, който успял да влезе в Северна Македония през дупка в оградата по границата, но бил заловен. Той твърди, че първо бил „пребит от полицията в Северна Македония, а след това и от гърците”, когато бил върнат през границата.

Според „Инфомигрантс” Идомени отново се превръща в основен канал за мигрантите. Местен жител споделя, че всеки ден в селото пристигат около 200 човека, като някои от тях опъват палатки в полето. „Страх ме е, че Идомени отново ще бъде превърнат в лагер”, споделя тревогите си той. От Италия също вече се чуват гласове, че Балканският маршрут е бил активен и по време на пандемията.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети