Прокурори останаха без достъп до информационни сайтове през служебните компютри

DenNews.bg
22.07.2020
размер на текста:

Прокурори нямат достъп до сайтове на новинарски агенции и вестници от служебните си компютри. Информационното затъмнение е наложено в системата от служебни компютри на държавното обвинение миналата седмица. За него потвърждават прокурори от Дупница и Благоевград, а предположението е, че се отнася за цялата страна и е разпоредено от високо.
Затъмнението не се отнася до служебната мрежа на съдиите, макар съд и прокуратурата да делят сгради и доставчици, т.е. най-вероятно по места някой разпорежда на технически лица да наложат ограничение в достъпа само за компютрите на прокуратурата.
Ограничен е достъпът включително до сайта „Правен свят“, които публикува специализирани статии, потвърждават обвинители, чиито имена няма да цитираме.
Както е известно, не рядко има случаи, в които прокуратурата се самосезира за извършване на разследвания и проверки именно чрез информация в медиите, т.е. достъпът до информация е част от работата на обвинителите.

Ето какъв отговор получихме от прокурор Емил Павлов, говорител на Районна прокуратура-Дупница, на въпросите ни дали достъпът до информационни сайтове е ограничен и дали прокурорите в Дупница са подписвали декларация в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, за която стана ясно, че върви в прокуратурите в страната по подобие на декларациите в негова подкрепа още преди избора му:

„В Районна прокуратура гр. Дупница са създадени всички условия за нормална работа на прокурорите и служителите, които изпълняват служебните си задължения в пълен обем, без да допускат, каквато и да е външна намеса в работата на прокуратурата“.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети