Дупница, да се включим в протеста „Долу ръцете от природата“ в името на Рила и Езерата!

DenNews.bg
02.07.2020
размер на текста:

Втори национален протест „Долу ръцете от природата“ ще се проведе в София и десетки градове на страната във вторник, 7 юли, като този път в гражданската съпротива срещу посегателствата над българската природа, включително защитени зони и диви местности, ще се включи и Дупница.

Уведомление за провеждане на протеста на пл. „Свобода“ до кмета на Дупница инж. Методи Чимев е входирано днес от общественика Николай Табаков.


Буквално преди броени дни се случи немислимото – нахалството на багерите и бетона, унищожаващи системно и безмилостно, въпреки протести и гражданско недоволство, българските реки, море и планини, стигнаха до символа и светинята на България – Седемте рилски езера.

 

„Длъжни сме да защитим природата. Макар че досега Дупница бе пасивна по отношение на природозащитните протести, сега е моментът да излезем тук, в полите на Рила, за да кажем, че така не може. Всъщност ще направя една препратка. Какво се случи? Стотици граждани и граждански организации водят битки от години, хиляди излизат на протести в София, но сякаш това не засяга другата част от България. Протестите понякога успяват, понякога не, но това се случва на фона на пасивност, на незаинтересованост - защо да се моря, като още не е дошло до мен; защо да се моря, като на мен това няма да ми се случи.

 

Да, но се случи! Както много хора бяха пасивни, така и Дупница беше пасивна до момента – никой не вярваше, че може да посегнат на Езерата и то по този безцеремонен начин. Но точно това се случва, ако си мълчим и не реагираме – нахалството ще се увеличава и ще ставаме свидетели на неща, които до вчера сме смятали за невероятни. Случаят с тежката техника в защитената територия на Езерата показва, че за онези няма граници. За тях явно е нормално, макар за нас, гражданите, да е било напълно невъзможно до вчера“, каза Табаков.

 

Националният протест „Долу ръцете от природата, от реките, морето, планините“ е гражданска съпротива срещу засилващото се грубо незачитане и нарушение на екологичните норми и законодателство. Той бе предизвикан от вече миналите на първо четене промени в Закона за биологичното разнообразие, както и от все по-честите и все по-крайни посегателства срещу природата, включително защитени местности. Не единствен, но най-ярък пример е строежът на хотел на защитения плаж „Алепу“ – хотел, представен като подпорна стена. Почти ежедневно се повяват нови и нови снимки и данни за разораване на дюни и защитени местности по българското Черноморие. Наред с това покрай кризата с питейната вода на Перник и други градове изкристализира простата истина, че липсва контрол на работата на вецове и предприятия, които обричат реките и язовирите ни на засушаване и замърсяване. Наред с това природозащитни организации водят битки срещу горенето на отпадъци у нас, включително в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

„Свидетели сме в последно време на крещяща злоупотреба с природата в нашата Родина! Проблемите са толкова много, че са неизброими. На този фон ставаме свидетели на опасна целенасочената промяна на Закона за биологичното разнообразие и орязване на екологичната мрежата Натура 2000. Трябва да спрем тези промени, които влизат за второ четене в Парламента!
Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното разнообразие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона, касаещи екологичната мрежата Натура 2000! Нека ние, хората, защитим българската природа!“, призова Табаков.

 

Протестът в Дупница ще започне от 18:30 часа на 7 юли, вторник, на фонтана на пл. „Свобода“.


Включете се! Не само за Рила и Езерата, а за цялата Българска природа!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети