Кола с до 7 места може да влезе в Гърция с максимум четирима пътници

DenNews.bg
02.07.2020
размер на текста:

 И днес може да се влиза в Гърция през ГКПП Маказа. Докога обаче - не е ясно. Това показа проверка на БНТ на пропускателния пункт. Ситуацията остава объркана, защото няма официално обяснение от гръцките власти.
В същото време Министерството на транспорта на Гърция въведе ново ограничение за преминаване през границата на страната. В кола с до 7 места могат да пътуват 3-ма души плюс шофьора.
Официално от вчера туристите може да влизат само през ГКПП Кулата - Промахон. Обяснението за това от страна на гръцките власти е, че само на този пункт имат четец за QR кода на задължителната декларация. Тя трябва да бъде попълнена максимум 48 часа преди пътуването. Кодът трябва да се разпечата на хартиен носител или да се покаже на мобилен телефон, за да бъде сканиран. А на ГКПП Кулата има опашка, очаква се най-много да са желаещите да преминат границата през уикенда. Не е ясно докога ще продължи тази ситуация с Маказа.
Тъй като няма официално съобщение до момента, предположенията са няколко.
Възможно е през Маказа да продължи преминаването докато преминат всички, посочили, че ще влязат от там и покажат съответния QR код. Това означава, че през пункта ще може да се преминава и утре, когато изтичат 48 часа от последните, попълнили предварително електронни декларации и посочили Маказа. Туристът трябва да посочи маршрутът , по който ще се движи , за да могат властите да имат достъп до него при нужда. На пункта има обособено помещение, в което може да се направи тест за коронавирус. В гръцката област Еврос, сдружението на хотелиерите протестират срещу затварянето на Маказа, защото това е единственият вход на туристи за област Тракия. Те са направили петиция с брожението, предадена на премиера.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети