Утре Дупница отново излиза на протест, не приема „не“ за оставките на Гешев и правителство

DenNews.bg
16.07.2020
размер на текста:

Утре, 17 юли, в Дупница е насрочен втори протест с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов.


Протестът е насрочен за 18:30 часа отново пред сградата на Районен съд-Дупница. Организатори са граждани на Дупница, като заявлението до кмета Методи Чимев е депозирано днес от Росен Андреев.

„Мотивите за протеста остават същите, като призивът е да покажем на Гешев и Борисов, че не приемаме отговор „не“ на искането за оставките им. Наред с това отново искаме да покажем подкрепа към чистите и доблестните магистрати в съда и прокуратурата, следователи и полицаи. Към тях отправяме апел да излязат с експертни предложения за така нужната ни реформа в МВР, прокуратурата и съдебната система, която да върне върховенството на закона. Преди всичко на България са й нужни независими, което не означава неконтролируеми, но означава неподвластни на политическо и икономическо влияние магистрати, следователи и полицаи. Борбата с мутрите е наша, на гражданите, но и на доблестните професионалисти в системата, защото и ние и те сме жертви, но те имат нужната експертиза да предложат нужните ни промени“, обясни Росен Андреев.

Припомняме, че на първия протест в Дупница, който се проведе във вторник вечерта, се събраха 250 граждани, без значение на политически пристрастия. Може да си припомните ТУК


Призивът към участниците е да спазват противоепидемичните мерки, като носят маски и спазват дистанция.

 

Ето и призива на организаторите:

 

С всеки изминал ден се засилват опитите за заглушаване на истината, че гражданските протести настояват не само за оставка на правителството, но и за оставка на главния прокурор Иван Гешев, както и за провеждане на тотална реформа в съдебната система, МВР и прокуратурата. Реформа, която да гарантира, че призваните да бранят закона и правото ще изпълняват функциите си, а няма да участват активно в овладяването на държавата, няма да действат като бухалка за лични и частни интереси на временно овластени политици и бизнесмени.
Ние ще излезем пред сградата на Районен съд-Дупница на 17 юли, петък, от 18.30 часа, за да напомним, че без съдебна реформа и освобождаване на прокуратурата и МВР от мутрите никои избори няма да доведат до промяна на политическия модел, качеството и стандарта ни на живот; няма да сложат край на корупцията, която убива Нас, а прави Тях все по-недосегаеми.
Излизаме, за да напомним, че за всеки политик престоят във властта е много по-удобен в държава, в която върховенството на закона е имитация, а служби, прокуратура и съд се ръководят по телефона, а не от закона и морала.
Излизаме, за да напомним, че всеки политически субект, който започва да говори за избори, но е участвал активно или с мълчание в превземането на отстояващите и гарантиращите правото институциите, е нищо друго освен следващият кандидат-диктатор, от когото децата ни ще трябва да бягат в чужбина или да свалят с протести след един, два или три мандата.
Излизаме, за да напомним, че няма значение как се казват премиерът, министрите и народните представители, няма значение представители на коя партия са, ако нямаме работеща и независима прокуратура и чиста съдебна система, които да преследват и наказват корупцията, които да не допускат овладяването на държавата.

Колкото и да избираме и преизбираме политици, докато нямаме максимално работещи полиция, прокуратура и независим съд-само ще се мразим помежду си заради цветове и абревиатури и винаги ще има някой за гонене след пореден кредит на доверие.

Пред съда сме за да потърсим почтените следователи, полицаи, прокурори и съдии и да им дадем кураж да надигнат най-после глави и глас.
Търсим ги, защото не на народа е работа да реформира съдебната система.
Гражданите можем и трябва да окажем натиск над мутрите, за да дадем пространство и сила на доблестните в системата.
Търсим ги, защото знаем, че са там.
Елате пред Районен съд-Дупница, за да потърсим заедно пътя към връщането на закона и справедливостта.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети